A teljesen elektromos fröccsöntőgépeké a jövő

Interjú Gerd Liebiggel, a Sumitomo (SHI) Demag vezérigazgatójával a fröccsöntőgépek jövőjéről

Liebig úr, az önök cége a japán Sumitomo csoport része. Japánban 2000 óta létezik a körforgásos gazdaság jogi alapja. Milyen szinten állnak jelenleg Japánban?

Az alapvető különbség Japán és Németország között az, hogy Japán egy sziget, ezért mindent autonóm módon szabályoznak: az ösztönzőket, a hulladék szétválasztását és az újrahasznosítást. Japán emellett magas szintű fogyasztói fegyelemre is számíthat. Japán számára a tenger és a halászat nagyon fontos, és a lakosság ennek megfelelően érzékeny a tengerszennyezés kérdésére. Emiatt a körforgásos gazdaság támogatottsága magasabb, mint sok európai országban. Európában az emberek a tiltásokra összpontosítanak, de nem veszik figyelembe, hogy a szénlábnyomot valójában növeli, ha sok területen nem használnak műanyagot. Például az erősen bevont papír, mint kompozit anyag nem választható szét; nem lenne életképes alternatíva. Ugyanez vonatkozik az üvegre is, amely több energiát fogyaszt, mint a műanyag, mind a gyártás, mind a nagy távolságokra történő szállítás során.

És milyen mértékben folyik a Sumitomo (SHI) Demag és az anyavállalat között a fenntarthatósággal kapcsolatos eszmecsere vállalati szinten?

A Sumitomo csoporton belül a klímasemlegesség kulcsszerepet játszik, és az összes társult vállalat vezérigazgatójának a fenntarthatóságra és a klímasemlegességre kell törekednie. Ennek elérésének legfontosabb eszköze a teljesen elektromos gépekre való összpontosításunk, ami jelentős CO2-kibocsátás-megtakarítást eredményez. Tíz évvel ezelőtt gépeink 20 százaléka volt teljesen elektromos; ma ez az arány meghaladja a 80 százalékot.

Van még további lehetőség?

Igen; mert a fenntarthatóság és a klímasemlegesség kérdései mostanra a fogyasztói szektort is elérték; ezért arra számítok, hogy ezen a területen egyre nagyobb kereslet lesz a teljesen elektromos gépek iránt. Öt évvel ezelőtt a két németországi telephelyünk egyikét teljesen elektromos gépekre állítottuk át. Bár akkoriban nagyon nehéz volt keresztülvinni ezt az átállást - elvégre először lemondtunk a 20 százalékos megrendelési volumenről -, a döntésünk nagyon előrelátónak bizonyult. Várakozásunk, hogy a piacok a fenntarthatóság és az energiatakarékosság irányába fognak elmozdulni, beigazolódott. Korai döntésünk eredményeként ma már óriási versenyelőnnyel rendelkezünk.

A Covid-járvány hatására a közvélemény jobban megismerte a műanyag előnyeit?

Nem, legalábbis Európában még nem. Kínában például a műanyag használatakor a higiéniára helyezik a hangsúlyt. Mindazonáltal Európában is vannak pozitív jelek, mint például a McDonalds döntése, hogy a korábban elterjedt, eldobható kartonból készült csomagolást hosszú élettartamú műanyag csomagolással váltja fel, amely néhány kísérleti étteremben betétdíjas rendszerbe van integrálva. Ha a fogyasztók megváltoztatják viselkedésüket, és hajlandóak több pénzt is kiadni, akkor ez komoly sikereket hozhat a műanyag újrafelhasználásában - mind a betétdíjas rendszerben, mind az újrahasznosításban.

Milyen lehetőségek vannak az anyagfelhasználás csökkentésére?

A polimerárak az elmúlt évben meredeken emelkedtek. A gyártott műanyag alkatrészek egyre drágábbak, mivel az anyag nagyban befolyásolja az árat. Célunk az anyagfelhasználás csökkentése azáltal, hogy javítjuk a folyamatot, és lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy megoldásainkkal egyre vékonyabb falú alkatrészeket állítsanak elő. Itt különböző anyag- vagy folyamattechnológiai megközelítések képzelhetők el. Ilyen például a habosítás, amely csökkenti a szükséges anyagmennyiséget.

Mi a helyzet a komposztálható és újrahasznosítható anyagokkal?

Alapvetően a feldolgozóknak pénzügyi ösztönzőkre van szükségük ahhoz, hogy áttérjenek az ilyen anyagokra. A nehézséget az jelenti, hogy az újrahasznosított, de a komposztálható darabok esetében is olyan darabminőséget érjenek el, amely a szűz anyaghoz hasonló. Az újrahasznosított anyagok feldolgozása önmagában nem jelent megoldhatatlan technológiai kihívást. Végső soron sokféle anyagot dolgozunk fel, és az újrahasznosítható anyagok mára kibővítették az anyagválasztékot. A kihívás itt a nem egységes anyagtulajdonságok intelligens folyamatfelügyelettel történő szabályozása. Nagy reményt nyújtanak az anyaggyártók, akik keményen dolgoznak az anyagtulajdonságok stabilizálásán és javításán, ami nagyon ígéretes. Az újrahasznosított anyagok felhasználásának korlátja a tisztaságtól függ.

Milyen további hozzájárulást tud az Ön vállalata tenni a gépek tekintetében a fenntarthatóság növelése érdekében?

Teljes mértékben a teljesen elektromos hajtásra összpontosítani. Európában már majdnem minden második gép teljesen elektromos. A teljesen elektromos gépeké a jövő, és az orvostudományban és az elektronikában elért sikereik után a csomagolásban és most már az autóiparban is növekszik a teljesen elektromos gépek aránya. A teljesen elektromos fröccsöntőgépek kevesebb energiát, kevesebb vizet, kevesebb olajkenést, kevesebb anyagfelhasználást igényelnek, ami alapvetően sokkal kevesebb erőforrást jelent. Vegyünk példaként egy 350 tonnás tisztán elektromos gépet: egy ugyanolyan záróerő-osztályú hidraulikus géphez képest egy tisztán elektromos gép évente 40-80 százalékkal kevesebb CO2-t termel.

Gerd Liebig videónyilatkozata: https://vimeo.com/655340619