Csatlakozók a határaikon - zöld intelligenciával a jövőbe

Gerd Liebig, a Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH vezérigazgatója a LAPP szakmai sajtóeseményen tartott előadásában felvázolta, hogyan lehet a jövőben költséghatékonyan és fenntarthatóan megtervezni a kiváló minőségű csatlakozók gyártását. Hídat vont a vevői igények és a gépgenerációk tendenciáitól a partnerekkel való együttműködésen és a megfelelő gyártás-vagy-vásárlás stratégiákon át egészen a csatlakozók csatlakoztathatóságával, miniatürizálásával és fokozott megbízhatóságával kapcsolatos, ebből eredő követelményekig.

Liebig beszámolt a piaci trendekről, amelyeket az érzékelők és funkciók iránti növekvő kereslet jellemez, például az autóiparban a belső felszerelések esetében. "A fejlődés a nagyobb csatlakoztathatóság és a gépállapot-felügyelet felé halad, a lehető legkisebb beépítési helyen belül, hogy a fenntarthatóság szempontjából a lehető legkisebb lábnyomot érjük el a gyártóegységben" - mondta Liebig. Ennek alapján elemezte az olyan terméktrendeket, mint a csatlakozók szabványosítása a folyamatok egyszerűsítése és a költségek csökkentése érdekében, valamint a nagyobb funkcionalitású, kisebb méretű csatlakozók iránti igény, továbbá az érzékelők, a kábelek és a csatlakoztathatóság integrálása.

A Sumitomo (SHI) Demag ezeknek a kihívásoknak úgy felel meg, hogy a gépek digitalizációját előremozdítja. Az automatizálási és perifériás rendszerek szabályozására, vezérlésére, felügyeletére és integrálására szolgáló, teljesen elektromos IntElect sorozat OPC-UA interfésszel rendelkezik. Emellett saját webalapú szoftvermegoldással, a "myConnect"-tel is rendelkeznek. Ez a központi platform közvetlen hozzáférést biztosít az ügyfelek számára a gépükhöz kapcsolódó, teljesen hálózatba kapcsolt szolgáltatások széles skálájához.

A világ harmadik legnagyobb fröccsöntőgép-gyártója jelenleg a segédalkalmazások, a folyamatok beállítására és optimalizálására szolgáló rendszer fejlesztésén, egy anyag- és tudásadatbázis bevezetésén, valamint a szimulációs eszközök integrálásán dolgozik a kibővített konfigurációk és a folyamatok mélyreható megismerése érdekében. Liebig szerint a cél egy olyan intelligens gép, amely önállóan képes előrejelzéseket készíteni az alkatrészminőségről, a gép kopásáról és a meghibásodásokról, valamint online optimalizálásokat végezni.

"Ez a törekvés nem öncélú, hanem a nagy rugalmasságú gépek költségoptimalizált módon történő gyártását szolgálja" - számol be a vezérigazgató. Ezt a vállalat németországi minőségi munkájának kombinációjával érik el, amelyet az ázsiai költséghatékonyság egészít ki. "A hangsúlyt egyértelműen a csomagoló- és gyógyszeripari ágazatban használt teljesen elektromos gépekre helyezzük. A bonyolult, alacsony minőségű gépek helyett differenciált, kiváló minőségű technológiával nyűgözünk le, és egyedi termékekkel magas hatékonyságot kínálunk ügyfeleinknek."

Liebig különösen az összeköttetés-technológiában számít növekvő keresletre az érzékelők és a funkcionalitás iránt, például az autóiparban a beltéri berendezések esetében. Ezért a csatlakozók további szabványosítása elengedhetetlen a folyamatok egyszerűsítése és a költségek csökkentése érdekében. Az egyre kompaktabb alkatrészek miatt a jobb funkcionalitású, kisebb méretű csatlakozók is a napirenden vannak.

A Sumitomo (SHI) Demag a teljesen elektromos gépészeti sorozatra, az IntElect-re összpontosít. "A piac az év eleje óta nagymértékben fellendült, főként az autóipar és a fogyasztói szektor által vezérelve, mivel sok vállalat ismét gépipari beruházásokat hajt végre ott" - mondta Liebig. "A négy évvel ezelőtti döntésünk, hogy következetesen az IntElect sorozat teljesen elektromos és energiatakarékos gépeire támaszkodunk, kifizetődött. A forgalom így az elkövetkező években tovább fog nőni, mivel egyre több kormányzat szorgalmazza az energiahatékony termelést."

A teljesen elektromos IntElect sorozat hozzáadott értékének és termelékenységének növelése érdekében a Sumitomo (SHI) Demag négy évvel ezelőtt új partnerként választotta a LAPP-ot. "A gyártás vagy vásárlás kérdése előtt álltunk. Olyan megbízható partnert kerestünk, aki képes a különböző gépméretekhez tartozó egyes alkatrészek teljes összeszerelését elvégezni és megbízhatóan, just-in-time szállítani" - magyarázta a vezérigazgató.

Összegezte, hogy ez a partnerség a Sumitomo (SHI) Demag számára nagyon pozitívan alakult: "A legfontosabb okok a nagy alapkompetencia mint csatlakozó- és kábelgyártó, a nagyfokú technológiai szakértelem, a csehországi kábelkészletek gyártása révén alacsonyabb bérköltségek, valamint az alacsonyabb alkatrész- és minőségi költségek." A Sumitomo (SHI) Demag számára nagyon kedvezően alakult ez a partnerség. Emellett a Lapp nagyobb átláthatóságot biztosított a dokumentumokban és a folyamatok optimalizálásával, valamint fejlesztési javaslatokkal.

Liebig szemléltette a LAPP együttműködés előtti és utáni idők közötti különbségeket. "Fröccsöntőgépek gyártójaként a kábelkészletek gyártása nem volt az alapkompetenciánk. Ennek következtében a gyártási folyamatok eltérhettek a dokumentumoktól, és a nem hatékony működést nem lehetett orvosolni. A nagyfokú rugalmasság ellenére következésképpen kevés motivációnk volt a dokumentumok eltéréseinek kijavítására. Emellett magasak voltak a bérköltségek is" - tekintett vissza. Ezért ez a "make" stratégia magas alkatrész- és minőségi költségekkel járt.

Az LAPP-nak köszönhetően ez gyökeresen megváltozott, mivel a kábelkészletek gyártása a vállalat egyik fő kompetenciája. "Széleskörű szakértelmüknek köszönhetően egyértelmű gyártási folyamat van a végső teszteléssel, és a hatékonysági hiányosságok megszűnnek. A hibákat, eltéréseket és javítási javaslatokat az LAPP kiemeli, és kijavítja a dokumentumokban, miután jóváhagyjuk őket. A csehországi gyártás révén az alacsony munkaerőköltségekből is profitálunk" - számolt be Liebig, majd összegzett: "A "vásárlás" stratégiának köszönhetően az alkatrész- és minőségi költségek jelentősen csökkentek".

A LAPP-pal való legújabb együttműködés az új M12L csatlakozó, amelyet hamarosan a Sumitomo (SHI) Demag IntElect fröccsöntő gépeiben fognak használni. Liebig: "Sok tervünk van, amelyekben a LAPP mint partner a mi oldalunkon szerepel".