A Sumitomo (SHI) Demag cseh leányvállalata egyéves évfordulót ünnepel

A Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery Česko spol. s r.o., Prága (Csehország) első évfordulóját ünnepli. A hivatalosan 2021. április 1-jén megnyitott cseh fővárosi fióktelep elérte a kezdeti üzleti ambícióit, és fenntartotta rendíthetetlen szolgáltatásközpontúságát, David Svoboda ügyvezető igazgató pedig kijelentette, hogy "az ügyfelek visszajelzései rendkívül pozitívak". A hazai növekedési stratégiához igazodó következő folyamatorientációs fázist kiemelve Svoboda bemutatja a következő ügyfélközpontú mérföldkövet - egy új műszaki központ megnyitását Prágában, amely helyszíni képzést, tesztelést és eszközhitelesítést biztosít.

A 450 négyzetméteren elterülő Műszaki Központ egy korszerű bemutatóteremmel rendelkezik, és az elméleti és gyakorlati tanulási tapasztalatok átfogó kombinációját kínálja. A szemináriumok, workshopok és tanfolyamok alkalmával egyszerre legfeljebb 15 fő befogadására alkalmas, a résztvevők egy interaktív 86 hüvelykes monitoron keresztül jutnak el a Sumitomo (SHI) Demag fejlett digitalizált technológiai világába. A LAN-on és WLAN-on keresztül csatlakoztatott kamerák lehetővé teszik a csoport németországi Schwaig és Wiehe üzemében folyó legfrissebb piaci fejlesztési és kutatási projektek áttekintését. Svoboda elmondta, hogy ez a tanulási élmény hogyan egészíti ki azt a széleskörű képzést, amelyet a csapat az ügyfelek saját feldolgozó létesítményeinek meglátogatása során nyújt, és megjegyezte: "A mindennapi munka rendszeresen vezethet zavaró tényezőkhöz. Rendkívül produktív lehet, ha a csapattagoknak külön időt biztosítunk arra, hogy meglátogassák új létesítményünket, és megszakítások nélkül fejlesszék készségeiket."

Az oktató létesítmény mellett található egy teljesen működőképes, teljesen elektromos IntElect 130/520-560 fröccsöntőgép, amely a  robotikát és az összes tipikus gyártási perifériás szállítószalagot, anyagadagoló, szárító, szerszámhűtő és hőmérséklet-szabályozó berendezést tartalmazza. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben bemutassuk a gép gyakorlati jellemzőit, és azt is demonstráljuk, hogy a gép hogyan teljesít a konkrét alkalmazásoknál. Ez egy nagyon gyakorlatias tanulási tapasztalat" - hangsúlyozza az ügyvezető igazgató.

A helyiség fel van szerelve az összes tipikus közművel, beleértve a  sűrített levegőt, áramot és vizet. Ezenkívül egy öt tonna teherbírású daru is megkönnyíti a nehéz berendezések biztonságos kezelését.

A Svoboda számára az egyik legértékesebb fénypont a vállalat új, "myConnect" webalapú szoftvermegoldásának teljes körű bemutatása.

A cseh műszaki központ az egyik első nemzetközi leányvállalatként kínálja ügyfeleinek a "myConnect" szolgáltatást, és két érintőképernyő segítségével - az egyiket a szerviztechnikus, a másikat az ügyfél kezeli - szemlélteti a teljesen hálózatba kapcsolt szolgáltatások széles köréhez való közvetlen hozzáférés előnyeit.  "A termelékenység szempontjából a "myConnect" nagy változást jelent, segít a nem hatékony működés jobb kezelésében, a költségek csökkentésében, a teljes tulajdonlási költség mérséklésében, a hibák elhárításában és a gépleállások minimalizálásában" - jelenti Svoboda.

A  15 fős, két elkötelezett értékesítőből és egy hatékony back office csapatból álló munkatársi gárdával a cseh leányvállalat ingyenes telefonos ügyfélszolgálatot működtet a hét minden napján (reggel 8 órától délután 16.30-ig). A csapat több mint fele (nyolc fő) szerviztechnikus, ami teljes lefedettséget biztosít az egész Cseh Köztársaságban és a szomszédos Szlovákiában, és gyors reakcióidőt garantál az ügyfeleknek.

A csapathoz hamarosan csatlakozik a SAM, a Sumitomo (SHI) Demag első saját fejlesztésű robotsorozatú megoldása. "A házon belüli automatizálás 2022 folyamán kerül bevezetésre a Cseh Köztársaságban" - jelenti be Svoboda.

Az új SAM (Sumitomo. Automation. Machine.) robot sorozat teljesen integrált telepítést kínál egyetlen beszállítótól, és sikeresen biztosítja a robot- és anyagmozgatási technológiából álló legkisebb fröccsöntési lábnyomot.  A már négyféle - három, öt, tíz és 20 kg-os - hasznos teherbírású  méretben kapható két "handle & place" SAM-C (Cartesian) robotot kifejezetten 50 és 500 tonna közötti záróerővel rendelkező fröccsöntőgépekhez, valamint 10 másodperces vagy annál hosszabb ciklusidővel rendelkező standard alkalmazásokhoz tervezték. A következő években további robotkinematikai és funkcionális elemek kerülnek bevezetésre.

"Az ügyfelek hamarosan egyetlen beszállítói forrásból származó folyamat- és rendszertechnológiát fognak élvezni, a robottechnológia fröccsöntőegységbe történő hardver- és szoftvervezérléses integrációjával és a gyártásoptimalizált robotmechanikával, amely teljes mértékben a Sumitomo (SHI) Demag gépekre van szabva. Mindezt a legjobb ár-teljesítmény arányban" - magyarázza az ügyvezető igazgató.

A vállalat IO-Link kommunikációs rendszerével intelligens érzékelők és működtetők csatlakoztathatók az automatizálási rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a  a SAM sorozat teljes mértékben megfelel a jövőbeli Ipar 4.0 és Smart Manufacturing követelményeknek. Ezenkívül a robotok mindegyike tartalmazza a "myConnect" funkciót.

Mint skálázható megoldás, a SAM robotsorozat fontos hiányt pótol, és a megnövekedett teljesítmény, a jobb minőség, a megismételhető pontosság és a csökkentett hulladék révén jó megtérülést biztosít.

A jövőre nézve Svoboda megerősíti, hogy az ágazat ambiciózus tervei között szerepel, hogy már 2023-ban komplex automatizálásokat szállítson. Ráadásul kiterjedt és jól szervezett raktárával a tartalék gépalkatrészek gyorsan szállíthatóak, és a technikusok is bevethetőek, hogy segítsenek az ügyfeleknek optimalizálni a fröccsöntőgép-parkjaikat. "Egy év elteltével nagyon erős helyzetben vagyunk, és rugalmasan tudunk reagálni az ügyfelek szerviz- és képzési igényeire" - teszi hozzá Svoboda.

A növekedési lehetőségek bőségesek, állítja az ügyvezető igazgató, aki a csomagolási és az orvosi piacokat említi a legnagyobb piaci potenciállal rendelkező piacokként a régióban. "A tavalyi brnói MSV szakkiállítás kiváló viszonyítási alapot nyújtott a jövőre nézve. Gépeket adtunk el, kapcsolatokat kötöttünk és új ügyfeleket szereztünk. A visszajelzések elsöprőek voltak, és ennek eredményeképpen azt tervezzük, hogy 2022. október 4-7. között ismét kiállítunk."

A nulláról a teljes üzemképességig könnyű alábecsülni, hogy a csehországi csapat 12 hónap alatt mennyi mindent elért. "Az első naptól kezdve a szerviz forródrótunk segített az ügyfeleknek, és hatékonyan elhárította és megoldotta a problémákat. Azzal, hogy azonnal beindultunk, és az a sebesség, amellyel az ügyfelek problémáit meg tudtuk oldani, a széles körű feldolgozási ismereteinket és az iparági szakértelmünket bizonyította" - gondolkodik Svoboda. "Ez a szilárd alap a kiterjedt helyszíni erőforrásainkkal, tudásközpontunkkal, bemutatótermi berendezéseinkkel és a magas (jelenleg 80%-os) tisztán elektromos IntElect piaci részesedéssel kombinálva tovább bizonyítja a Sumitomo (SHI) Demag reagálóképességét a jelenlegi feldolgozási kihívásokra, különösen az eszkalálódó energiaköltségekre és a fenntarthatósági napirendre" - zárja Svoboda.