Lenyűgöző kiállításnak köszönhetően a Swiss Plastics Expo kiállításon megkötött szerződések

A Swiss Plastics Expo 2023 végéhez közeledve Peter Kirst, a berni MAPAG Maschinen AG vezérigazgatója, a Sumitomo (SHI) Demag svájci képviseletében Peter Kirst és Urs Kocher termékmenedzser a pozitív kilátásokról gondolkodik. Kirst szerint, bár a stand látogatóinak száma a pánik előtti szintnek tűnt, az érdemi megbeszélések és a kialakulóban lévő projektek száma optimista piaci képet mutatott. "A jelenlegi makrogazdasági bizonytalanságok - többek között az ukrajnai háború, a megszakadt ellátási láncok, az energetikai kihívások és az infláció - ellenére a látogatók derűlátóak és pozitívan tekintettek a jövőbe. Úgy tűnt, hogy kevés tétovázás vagy visszafogottság volt tapasztalható, különösen szerdán" - magyarázza Kirst.

Az elsősorban Ausztriából, Svájcból és a szomszédos régiókból, többek között Dél-Németországból és Vorarlbergből érkező látogatókat a vezérigazgató szerint a kiállításra Franciaországból is nagy számban érkeztek érdeklődők. "A teljes műanyag-feldolgozási láncot képviselve és nemzetközi közönséget vonzva az idei ázsiai delegáció visszafogottabb volt. A standunkon ismételten megvitatott témák a svájci piacot különösen érdeklő pontokat tükrözték. Nevezetesen az energiahatékonyság, a pontosság és a tisztaság - mindazok a jellemzők, amelyek a Sumitomo (SHI) Demag teljesen elektromos formázógép-sorozatát jellemzik" - jegyezte meg Kirst.

A Sumitomo (SHI) Demag az új, nagy sebességű IntElect S 75 tonnás gépet bemutatva a házon belüli automatizálási képességeit is bemutatta, bemutatva a gyártócellában található fogantyú&place SAM-C robotot. A Maxon Motor AG-val együttműködve a látogatók szemtanúi lehettek a steril, nagy pontosságú motorhajtásokban használt kritikus alkatrész öntésének. A NASA robotjai ilyeneket alkalmaztak a Marson talajminták gyűjtésére.

Ezeket a meghajtásokat, amelyekhez a Maxon szállította a kiállítási szerszámokat, kifejezetten orvosi alkalmazásokhoz tervezték, beleértve az emberi implantátumokat, inzulinpumpákat, sebészeti robotokat, lélegeztetőgépeket, lélegeztetőgépeket és még sok mást. A mikrobiológiai szennyeződés elkerülése érdekében a motort, a sebességváltót és a kódolót steril környezetben kell gyártani, és meg kell felelniük a szigorú ISO 8. osztályú tisztaszoba és GMPc tanúsítvánnyal rendelkező szabványoknak.

Tekintettel a tisztasági prioritásra, az IntElect S 75 ton egy teljesen konfigurált, kompakt, teljesen elektromos fröccsöntőgépet kínál. Ugyanakkor a komplex és finom szerkezetek gyártásához szükséges pontosságot is biztosítja, beleértve a mikrotűrésekkel rendelkező alkalmazásokat is. "Az integrált teljesen elektromos közvetlen meghajtás lehetővé teszi a tisztatérben történő gyártást, optimális, megismételhető pontosságot biztosítva a folyamat ingadozásai nélkül" - hangsúlyozza Kirst. Ezen elektromos hajtások egyik legfontosabb feldolgozási előnye, hogy a lineáris tengelyt 500 mm/s-ot meghaladó sebességgel képesek vezérelni. Mivel nem forognak a szíjak, a meghajtóknak nem kell olyan keményen dolgozniuk. És ezért lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak.

"A helytakarékos SAM-C robottal, védőházzal és szállítószalaggal kombinálva a kiállítási tárgy tökéletesen szemléltette a gép és a kiszerelő robot közötti kölcsönhatást egyetlen cellán belül" - teszi hozzá Kirst.

A gyártócella energia- és gazdaságossági hatékonyságának bemutatására a standon egy izgalmas élő összehasonlítást végeztek. Egy vízforralót az IntElect S mellé helyezve mindkettőnél megmérték az energiafogyasztást. A fröccsöntőgép átlagosan 1,4 kW/h, míg a háztartási készülék 2,3 kW/h-t igényelt. A standon található digitális térben a látogatók betekintést nyerhettek a Sumitomo (SHI) Demag myAssist szoftverprojektjébe is. Ez a szoftver hozzájárul a folyamatok jobb átláthatóságához és pontosabb nyomon követéséhez, ami viszont növeli a hatékonyságot és a termelékenységet. A digitális megoldás előnyeit magyarázva a szakértő hozzátette: "Mindez hozzájárulhat az alkatrészhulladék minimálisra csökkentéséhez és hosszú távon magasabb gépi rendelkezésre álláshoz".

A bfa solutions ltd emellett harmadik alkalommal mutatta be fenntartható és skálázható megoldásait a luzerni standon. A MAPAG Maschinen AG-val a két vállalat sikeresen együttműködik közös projektekben, segítve az ügyfeleket abban, hogy pontos adatokat kapjanak, vizualizálják és értékeljék a termelési rendszerükből generált adatokat.

 

30 éves partnerség

 

A Sumitomo (SHI) Demag és a MAPAG Maschinen AG idén ünnepli a partnerség 30. évfordulóját. A Svájcban és a Liechtensteini Hercegségben 1993 áprilisa óta működő képviselet hozzájárult ahhoz, hogy a Sumitomo (SHI) Demag felismerhető ipari márkává és Svájc egyik vezető fröccsöntőgép-szállítójává váljon. A számok és a piaci feltételek az ügynökség belföldi sikerét igazolják.

"Az IntElect révén például jelenleg mi rendelkezünk a legnagyobb részesedéssel a teljesen elektromos fröccsöntőgépek terén a helyi piacon" - gondolkodik Kirst. Cége jelenleg több mint 50 ügyfelet szolgál ki, akik együttesen több mint 650, a japán-német gépgyártó által szállított fröccsöntőgépet üzemeltetnek.

A MAPAG a gyógyszer-, vegyi-, élelmiszer-, kozmetikai-, műanyag- és csomagolóiparban működő tőkejavak forgalmazásával és szolgáltatásával foglalkozó vállalat. A mintegy 20 alkalmazottat foglalkoztató személyzet szakosodott csapatokra oszlik, amelyek a belső értékesítésből, a helyszíni és a szervizszolgálatból állnak. A MAPAG által kiszolgált ügyfelek között nagyvállalatok és középvállalkozások találhatók az autóipar, a csomagolóipar, az orvostechnika, a mikro- és precíziós technológia területén. A MAPAG továbbá gyors reagálású műszaki fröccsöntési támogatási szolgáltatást nyújt, amely kiterjed az automatizálásra, a karbantartási támogatásra és a gépminősítésre is.