A folyamatok nagyobb átláthatósága a fröccsöntők számára

A K 2022 kiállításon (15. csarnok, D22) a Sumitomo (SHI) Demag bővíti digitális eszközeit, és bemutatja legújabb intelligens megoldását, a myAssist-et. A folyamat átláthatóságát növelő új eszköz, amely három önálló kiállítási tárgyon - az IntElect 75, az InElect 220 és az El-Exis SP 420 szervo - lesz látható, lehetőséget nyújt a fröccsöntők számára, hogy még mélyebb betekintést nyerjenek a folyamat paramétereibe. A myAssist forgalmazása 2023. január 1-jén kezdődik, ami a vállalat következő lépcsőfokát jelenti a folyamatelemzéstől a digitális validálásig és a digitális termékátadásig vezető úton. Dr. Thomas Schilling, a digitális megoldások termékmenedzsere megerősíti, hogy a további fejlesztések már folyamatban vannak.

Amellett, hogy a myAssist lehetővé teszi a fröccsöntőgépek egyedi vezérlőrendszerei által összegyűjtött élő adatok elérését, a myAssist lehetővé teszi a múltbeli adatok megfelelő összehasonlítását is. "Egy interaktív adatbázis létrehozásával az ügyfelek sokkal mélyebben kiválaszthatják, rögzíthetik, nyomon követhetik és elemezhetik a legfontosabb teljesítménymutatókat" - magyarázza Schilling.

Schilling utalva az EU Bizottsága által tervezett digitális termékútlevél bevezetésére, és arra, hogy ennek célja a termékkel kapcsolatos információk vállalatok közötti cseréjének egyszerűsítése: "Ez lehetővé teszi majd az ellátási lánc valamennyi szereplője számára, hogy a hatóságoknak és a fogyasztóknak egy csomag releváns termékinformációt nyújtson be, beleértve a gyártási anyagokat, a pótalkatrészekkel kapcsolatos információkat, a javításokat, az energiafogyasztást és az ártalmatlanítást."

 

Ugrás előre az ökológiai lábnyomok dokumentálásában

 

Ha az olyan információkat, mint a CO2-fogyasztás és az újrahasznosítási arány, egy alkatrész gyártása során rögzítik, az a megfelelő ökológiai lábnyom megbízhatóbb dokumentálását eredményezi. Emellett a szakképzett munkaerő növekvő hiánya nagyobb folyamatátláthatóságot és könnyebb kezelhetőséget tesz szükségessé. A myAssist segítségével a gépi adatok jobban felhasználhatóvá válnak a későbbi elemzések elvégzésekor. Emellett a termék teljes dokumentációt és tudásalapú hibaelhárítási funkciót is kínál. Olyan kérdésekre ad választ, mint például: Hogyan működik a folyamatom? Be kell-e avatkoznom? Mit tehetek? jelenti a digitális termék szakértője.

"A további átláthatóság növeli a hatékonyságot és a termelékenységet is. Azáltal, hogy kevesebb hulladék keletkezik, az ügyfelek a gépek nagyobb rendelkezésre állásából profitálnak. Több alkatrész gyártása ugyanabban az időkeretben" - mondja Schilling.

A valós idejű sorozatadatokat rögzítő myAssist kiértékeli a fröccsöntőgép vezérlőegységében tárolt információkat, beleértve a nyomást, a hőmérsékletet vagy a fröccsöntési profilokat, és ezeket mindig egy lövéshez vagy fröccsöntéshez, alkatrészhez vagy ciklushoz kapcsolja. "A folyamatok ilyen szintű átláthatósága lehetővé teszi, hogy az ügyfél minden egyes gyártási állapotot megértsen" - mondja a digitális megoldások termékmenedzsere.

A megfelelő böngészőalkalmazás az ügyfél hálózatán belül fut, és minden eszközön használható. A termék biztonságát kiemelve Schilling megerősíti: "Minden adat az ügyfélnél marad. Semmilyen információ nem szivárog ki".

A myAssist önálló termékként a myConnect mellett helyezkedik el. Mégis vannak finom különbségek. "Míg a myAssist tájékoztatást nyújt a folyamat működéséről, a myConnect elsősorban a gyors kiszolgálásra és támogatásra összpontosít" - jegyzi meg Schilling.

 

Minden kiállítási tárgy csatlakoztatva

 

A K 2022 kiállításon a vállalat bemutatja a jól bevált myConnect támogatási alkalmazást is, beleértve a legújabb frissítéseket is. "Ez egy jól működő, folyamatos fejlesztés alatt álló rendszer. Idén az alkalmazással a fő standon lévő összes kiállított tárgyat összekapcsoljuk" - állítja Marco Bott, a globális pótalkatrész-értékesítés vezetője a  oldalon.

A moduláris platform a funkciók széles skálájához biztosít hozzáférést, lehetővé téve a gyors reagálást a gyártási folyamat meghibásodása esetén. Emellett az adatok mindig elérhetők. A teljesen integrált "Hardware Site Control" lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt a fröccsöntőgépek CPU-jával és HMI-jével a szoftver segítségével. Technológiailag ez azt jelenti, hogy a  különböző gépi paraméterek bármikor és bárhonnan előhívhatók és a gyártási adatok megjeleníthetők.

"A myConnect használatával a gyártási folyamat számos problémája közvetlenül megoldható ezzel a szoftverrel" - mondja Bott. Az alkalmazás teljes összekapcsolhatóságot kínál, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy a teljes termelésüket egy telephelyen integrálják. Meghibásodás esetén azonnal szervizkérelem nyitható. A maximális biztonság érdekében a myConnect egy biztonságos VPN-alagúton keresztül csatlakozik a központi szerverhez, és a kérést a Sumitomo (SHI) Demag szolgáltatási üzenetküldő rendszerében helyezi el. A kapcsolat TÜV IT tanúsítása biztosítja az adatcserét. Erre csak mindkét fél beleegyezésével kerül sor. "A központi szerver, amely közvetítőként működik az ügyfél és köztünk, csak Németországban működik, és a szigorú GDPR adatvédelmi irányelvek vonatkoznak rá" - biztosítja a szakértő.

 

Teljes körű hozzáférés a digitális szolgáltatási térhez

 

A kapcsolat létrehozását követően az ügyfelek teljes hozzáférést kapnak a Sumitomo (SHI) Demag teljes digitális szolgáltatási világához, beleértve a kiterjesztett támogatási funkciókat vagy a pótalkatrész-adatbázist.

A funkciókat összefoglalva Bott elmagyarázza, hogy a myConnect alapváltozatának havi előfizetése öt támogatási funkciót, valamint a "Hardware Site Control"-t foglalja magában. A mySmartVision adatszemüveg kivételével (egyszeri vásárlás) az ügyfelek a havi előfizetéshez további öt prémium eszközt adhatnak hozzá.

A myConnect Basic szolgáltatás tartalmazza a mySupporton keresztül nyújtott világméretű szerviztámogatást. Ez a csomag tartalmazza továbbá a myDocumentationt - digitalizált és folyamatosan frissített gépdokumentációt -  myLiveCycleLogot, amely a tevékenységek történeti indexét nyújtja, valamint a mySparePartsot, amely a kiterjedt alkatrészkatalógusból származó, ügyfélspecifikus online listákat mutatja be. A myConnectApp alkalmazással a felhasználók mobilról irányíthatják a géppark fontos kulcsfunkcióit, például a működési állapotot, a megrendelések előrehaladását, a selejtes alkatrészeket és a bejelentett hibákat.

A legújabb bővítmény - a myConnect Premium - emellett magában foglalja a mySupport Premiumot is. A Prémium csomag a  24/7 online támogatást és a probléma bejelentésétől számított három óra garantált válaszidőt kínál, továbbá bevezeti a myApplicationExpertet, amely heti rendszerességgel nyújt szakértői műszaki támogatást, és a  mySmartVision adatszemüveg segítségével vizualizálja az egyes helyszíni helyzeteket. A myMaintenance strukturált karbantartás-menedzsment programot biztosít, míg a myProduction lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyénileg konfigurálják, hogyan kívánják rögzíteni és bemutatni a termelési diagram és táblázat adatait.