A Sumitomo (SHI) Demag automatizálási koncepciókat hajt előre a Fakuma 2023-on

A nagyobb termelékenységre irányuló lendület egyre gyorsabb, ezért a Fakuma 2023 kiállításon kiállított mind a nyolc Sumitomo (SHI) Demag gép automatizálva lesz. Három a vállalat saját SAM "Easy Automation" koncepcióját mutatja be.

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig - 2023. október.

A vállalat erőteljes SAM stratégiájára építve a Sumitomo (SHI) Demag a Fakuma 2023-on mutatja be teljes integrációs és automatizálási kompetenciáját, bemutatva háromszintű megközelítését. A kiállított tárgyak a kis alapterületű, kompakt, kulcsrakész automatizált celláktól kezdve, amelyeket az IntElect 75 tonnás gépekre telepített, a tömeggyártók termelékenységnövelésének támogatására tervezett gépeken keresztül egészen az összetettebb, többfeladatú robotokig terjednek, amelyeket szakértő partnerekkel együttműködve testre szabtak, hogy megfeleljenek az egyedi ipari és alkalmazáskezelési követelményeknek.

 

Mind a nyolc gépkiállítás - négy a Sumitomo (SHI) Demag standján (B1 csarnok, 1105-ös stand), a többi a technológiai partnerek standjain - rendelkezik valamilyen automatizálási megoldással. A hatékonyság és a növekedés maximalizálására tervezett integrált automatizálás bizonyítottan növeli az alkatrészek minőségét, gyorsítja a gyártási folyamatokat és támogatja a munkaerő biztonságát.

Minden gyorsabban, megbízhatóbban és hatékonyabban elvégzett feladat versenyelőnyt és nagyobb termelési kapacitást biztosít a polimerfeldolgozóknak - jegyzi meg Jürgen Schulze, az automatizálási üzletág igazgatója. Egy méret azonban nem illik mindenre. Ezért a Sumitomo (SHI) Demag a különböző automatizálási lehetőségeket külön kategóriákba sorolta. Mindhárom lehetőség elemeit hét teljesen elektromos IntElect gépen és egy El-Exis SP fröccsöntő egységen mutatják be a kétévente megrendezésre kerülő német szakvásáron.

Az "Easy Automation" kompakt, szabványosított megoldást kínál az ismétlődő és munkaigényes feladatok megkönnyítésére. Tekintettel a jelenlegi munkaerő-kihívásokra, az ilyen típusú integrált automatizálás gyakran gyorsan megtérülhet, miközben lehetővé teszi, hogy az operátorok több hozzáadott értéket képviselő termelési feladatokkal foglalkozzanak. A "testreszabott automatizálás" rugalmas, felhasználóbarát robotikát jelent az összetettebb és termékspecifikus alkalmazásokhoz. Az "Ipari megoldások" pedig a kifejezetten nagy sebességű csomagolási és orvosi alkalmazásokhoz kifejlesztett automatizálási koncepciókat foglalja magában, jellemzően régóta működő automatizálási partnerekkel együttműködve.

 

A SAM a következő feladatok kezelésére összpontosít

A saját fejlesztésű SAM-C (Sumitomo (SHI) Demag . Automatizálás . Machine) Cartesian portfólió hatékony fogantyúkat tartalmaz&place és handle&dobozrobotokat, amelyek mindegyike teljesen integrálva van egy alacsony magasságú, kompakt és energiatakarékos IntElect fröccsöntőgépbe. " Az optimalizált robotmechanizmusok a fröccsöntőgépeinkkel kombinálva a legkisebb gyártási lábnyomot kínálják" - erősíti meg Schulze. A könnyű kezelhetőség érdekében a SAM-C robotrendszer teljesen integrálva van az IntElect gépvezérlő rendszerbe.

"A SAM-C megfelel a nagy rendelkezésre állású, alacsony karbantartási igényű, minimális emberi beavatkozást igénylő automatizálási megoldások iránti piaci igényeknek.  A szabványos alkatrészek gyártási kapacitásának növelése mellett ez az 'Easy Automation' termékcsalád egyúttal megoldást nyújt a jelenleg sokak előtt álló szakképzettségi és munkaerő-kihívásokra is. Azügyfelek egyetlen beszállítói forrásból származó folyamat- és rendszertechnológiát élvezhetnek, a hardver és szoftver vezérlés integrációjával és a Sumitomo (SHI) Demag gépekhez teljesen testre szabott robotmechanikával együtt" - emeli ki az automatizálási szakértő.

A  négyféle - három, öt, tíz és 20 kg-os - hasznos teherbírású méretben elérhető SAM-C robotokat kifejezetten 50 és 500 tonna közötti záróerővel rendelkező fröccsöntőgépekhez, valamint 10 másodperces vagy annál hosszabb ciklusidővel rendelkező szabványos alkalmazásokhoz tervezték. Valamennyi robot a Sumitomo (SHI) Demag "myConnect" webalapú szoftverét tartalmazza. Az ügyfelek számára közvetlen hozzáférést biztosít a teljesen hálózatba kapcsolt támogató szolgáltatások széles skálájához, hogy jobban kezelhessék a nem hatékony működést, csökkenthessék a költségeket, optimalizálhassák a teljes tulajdonlási költséget, elháríthassák a hibákat és minimalizálhassák az állásidőt.

 

Az alkatrészek hatékony szétválasztása és dobozolása

A Sumitomo (SHI) Demag fő standján (B1 csarnok, 1105. stand) két IntElect 75 tonnás gépet láthatunk, amelyek mindegyike SAM-C robottal van felszerelve. Az egyik 22 másodpercenként 25 grammos mérőszögeket gyárt, és egy lineáris, 4 tengelyes SAM-C5 fogantyús&dobozoló robotot használ az öntőcsövek és alkatrészek szétválasztására, mielőtt azokat kis rakományú konténerekbe helyezné.

Ehhez a cellához tartozik egy tároló- és szállítórendszer pufferrel és integrált dobozoló egységgel, amelyet a kisméretű konténerek szállítására terveztek. A szállítószerkezetet egy ismert partnerrel közösen fejlesztették ki. A szoftver és a hardver vezérlés teljes integrációját azonban a Sumitomo (SHI) Demag automatizálási szakértői házon belül tervezték. Az eredmény egy teljesen optimalizált folyamat a gyártástól a dobozolásig. Azon gyártók számára, akiknek nincs szükségük az alkatrészek eltávolítására a szerszámból, a pufferrendszert úgy is meg lehet változtatni, hogy csak a dobozok feltöltését automatizálja. Még nagyobb rugalmasságot biztosít a gyártók számára, ha egy meglévő szerszámkoncepció nem indokolja az automatizálást.  

Hasonló SAM-C rendszer van beépítve a Reinhardt-Technik standján (3. csarnok, 3313-as stand) bemutatott LSR IntElect 75 csomagba. A sebészeti fogászati védőburkolatokat gyártó  EMDE MouldTec szállítja a kapus 4 üregű szerszámot és a testre szabott megragadót, amely 25 másodpercenként gyártja és távolítja el az LSR fogászati alkatrészeket. A SAM-C5 roboton lévő, személyre szabott megfogó hatékonyan távolít el és helyez el egyszerre négy alkatrészt a szállítószalagra, ahonnan azok a gyűjtőtartályba kerülnek dobozolásra.

 

A CE-megfelelőség egyszerűsítése

Egy másik IntElect 75 gép a fő standon a SAM-C3 fogantyú&elhelyezési képességeit mutatja be. A szállítószalaggal és a fröccsöntőmalommal kombinálva a fröccsöntési folyamat minden eleme ebben az alacsony magasságú gyártócellában található.

Ez a kiállított darab megszakítás nélkül két fogyasztói fedőlapot gyárt a MOL-csoport által szállított izotaktikus polipropilénből. A 25 másodperces ciklusidő alatt 32 gramm anyagot fecskendeznek a két szerszámüregbe, a kartéziánus függőleges teleszkópos tengely pedig kiveszi az alkatrészeket, és egy zárt szállítószalagra helyezi őket.

Azáltal, hogy az összes perifériás berendezés a robotikával és a fröccsöntéssel egyetlen gyártócellába integrálódik, az ügyfelek egy CE-konform automatizálási rendszer gyorsabb kiépítéséből profitálnak, amely alkalmazkodni tud az alkalmazásspecifikus feladatokhoz. Mivel kevesebb testreszabásra van szükség, ez azonnal enyhítheti a munkaerőhiányt, jegyzi meg Schultz.

 

Együttműködés az automatizálási szakértőkkel

A vállalat automatizálási stratégiája - számol be Schultz - ugyanúgy a régóta működő partnerek szakértelmének kihasználására támaszkodik az alkalmazás- és ágazatspecifikus igények kielégítése érdekében. A Sumitomo (SHI) Demag standján található fő LSR-kiállítás kiemeli a Sepro régóta fennálló partnerével, a "testreszabott automatizálással" kapcsolatos példaértékű együttműködési kompetencia előnyeit.

A RICO által szállított 256 üregű nyitott szerszámrendszerrel felszerelt IntElect 180/570-250 LSR gépcsomagon a kiállított termék 17 másodpercenként 256 darab 15 grammos, egyszálas tömítést állít elő. Ahelyett, hogy a 256 alkatrész kirepülne a szerszámból és egy dobozba esne, a Sepro SDR 22X robot kiveszi az alkatrészeket, és egy elválasztó berendezésbe helyezi őket. Ezután mind a 256 alkatrész egy egyedi tartályba kerül, amely kisebb csomagoló dobozokba táplálja. Ez segít meghatározni, hogy az egyes alkatrészek melyik szerszámfészekből származnak, az OPC interfész pedig csatlakozik az IntElect feldolgozási adataihoz a teljes nyomon követhetőség támogatása érdekében.

Ez az innovatív SDR automatizálási megoldás lehetőséget ad arra is, hogy az alkatrészeket meghatározott időközönként egy minőségellenőrző fiókba helyezzék ellenőrzésre. E letétbe helyezések gyakoriságát az operátor határozza meg, például 10, 100 vagy 1000 befecskendezési ciklusonként.

Két nagy sebességű IntElect kiállítási tárgy teszi teljessé a testreszabott és automatizált Fakuma kínálatát. A Sepro színpadán (A1 csarnok, 1203-as stand) négy poharat formáznak 4 másodperc alatt egy IntElect S 130/520-460-as berendezésen. A 4 üregű Kebo formaszerszámból az egyes alkatrészeket egy hatékony, többfeladatú Sepro nagysebességű lineáris robot húzza ki és tárolja.

Az orvosi feldolgozók számára a Hekuma standján (A7 csarnok, 7202-es stand) a kompakt kulcsrakész cella bemutatja a Sumitomo (SHI) Demag kompetenciáját a rendkívül szűk tűréshatárú mikroalkatrészek nagy mennyiségben és a leggyorsabban történő gyártásában. Ez a GMP-kompatibilis IntElect S gép 4,9 másodpercenként 32 tökéletesen egyenes pipettahegyet formáz, a HEKUMA 6 tengelyes HEKUtip megfogórendszerével, amely automatizálja a formázás és a minőségellenőrzés folyamatát.

Schulze összefoglalja: "A Sumitomo (SHI) Demag Automation platformja természetes kiterjesztése a feldolgozási szakértelmünknek. A saját fejlesztésű SAM robotcsaládunkkal való kiegészítés, amely folyamatosan fejlődik, megerősíti stratégiai törekvéseinket. Optimalizált, produktív és nyomon követhető folyamatok a minőség és a gyártási hatékonyság növelése érdekében."