A FAKUMA 2023-on bemutatott nagysebességű pipettahegy-formázás

A Schöttli szerszámspecialista innovatív technológiáját, a Sumitomo (SHI) Demag ergonomikus, energia- és helytakarékos IntElect S 100-at és a HEKUMA által tervezett rendkívül gyors kivonórendszert alkalmazó, nagy sebességű megoldást a pipettahegyek gyártására a HEKUMA standján (A7 csarnok, 7202-es stand) a Friedrichshafenben megrendezett FAKUMA kiállításon mutatják be a nemzetközi közönségnek.

A Schöttli, a Sumitomo (SHI) Demaggal és a HEKUMA-val együttműködve, mérnöki szakértelmüket és technológiai erőforrásaikat egyesítve, a sebességre és ezáltal az éves csúcsok kibocsátásának növelésére összpontosítva vágott bele ebbe a partnerségi projektbe. "Ehhez kiváló forrócsatorna-technológiára, a kategória legjobb szellőztetési, hűtési igazítási képességekre, valamint maximális megbízhatóságra van szükség" - állítja Benjamin Beverborg, a Schöttli stratégiai ügyfélmenedzsere. A három vállalat együttműködésével a legjobb technológiát egyesítette, hogy összességében nagyobb értéket állítson elő.

"Bár nincs kizárólagosság, de mint hasonlóan gondolkodó technológiai cégek, nagyon szerettük volna bemutatni, hogy milyen hozzáadott értéket lehet elérni, ha együttműködünk, és az innováció határait feszegetjük egy konkrét csúcsgyártási kihívás megoldása érdekében" - kommentálja a Sumitomo (SHI) Demag orvosi üzletfejlesztési igazgatója, Anatol Sattel.

Ez a kiemelkedő tisztatéri pipettahegy-gyártó cella a Schöttli 32 üregű szerszámával rendelkezik, amely egy szabadalmaztatott 8 üregű klasztertechnológiát használ. A klaszteres kialakítás csökkenti az állásidőt, mivel a fő elválasztó vonalról minden formázó részhez hozzáférhet. A kapcsolódó 8 Star forrócsatornás fúvóka tökéletes kiegyensúlyozást és nyálmentes indítást biztosít kiemelkedő ciklusidő mellett. A szerszám a méretpontosság érdekében optimalizált hűtési és szellőztetési beállítással, valamint az egyedülálló Schöttli magbeállító rendszerrel rendelkezik. Ez az intelligens és egyszerű beállítási rendszer a legjobb koncentricitást és falvastagság-homogenitást teszi lehetővé, 4,9 másodperces ciklusidőt elérve. Ezen túlmenően a lineáris kivételi rendszer lehetővé teszi, hogy a ciklusidő ismét 4,5 másodperc alá csökkenjen, így a teljes nagysebességű pipettahegy-gyártó cella tisztán gyorsabb, mint a szabadon eső pipettahegyek esetében.

 

Harmonikus és homogén

A hegycsúcsgyártók egyik legnagyobb kihívására - megismételhető nagy teljesítmény, szigorú műszaki követelmények és alacsony selejt - válaszul a Schöttli egy innovatív  nagy teljesítményű szerszámkoncepciót tervezett, amely az egyedülálló és régóta bevált Schöttli Side-Gate forrócsatorna-rendszerük továbbfejlesztését valósítja meg.

Minden egyes klaszter 8 könnyen hozzáférhető és egyedileg cserélhető üreggel rendelkezik. Az erre a célra szolgáló szétszerelő eszközzel a hideg oldali klaszter eltávolítható és biztonságosan kezelhető a présgépen, hogy hozzáférjen a  az egyénileg beállítható magokhoz. Bár a mag elmozdulása a fröccsöntés során kulcsfontosságú a csúcsok koncentricitási követelményeinek biztosításához, a mag és a persely a szerszám bezárásakor 100%-ban egy vonalban van, hogy elkerülhető legyen a kopás.

A nyitott oldalsó kapuk évtizedek óta a Schöttli egyik fő erőssége. A "Plug and Play" indítási viselkedést (csorgásmentes) ügyfeleink nagy biztonsági előnyként emelték ki.

Mivel a 8 Star fúvókát a svájci orvosi kiválósági központban tervezik és gyártják, minden szerszám egyedi kialakítással és fúvóka geometriával rendelkezik, hogy biztosítsa a tökéletes kiegyensúlyozottságot minden alkatrészen, valamint az ideális nyírást a befecskendezési ponttól.

Végül, a nagy teljesítményű viselkedés szíve az optimalizált hűtési és szellőztetési koncepció. Annak érdekében, hogy a teljes szerszámon homogén vízáramlás legyen, a maghűtés pedig palacknyakként működjön, minden egyes magot az előre összeszerelt hűtőcsővel együtt szállítás előtt egyedileg tesztelnek. Mivel a szellőztetés állapota jelentősen befolyásolja a fröccsöntés közbeni termikus helyzetet, nagy erőfeszítéseket tettünk egy karbantartásbarát szellőztető rendszer kialakítására, hogy az üzemidő és a minőség a legmagasabb szinten maradjon.

A Beverborg által összefoglalt Schöttli pipettahegy-technológia alapelve az egyszerű és megbízható szerszámkialakításon keresztül történő általános könnyű használat biztosítása körül forog, miközben fenntartja a kompromisszumok nélküli minőséget és teljesítményt.

 

A sebesség semmit sem jelent ellenőrzés nélkül

A gép teljesítménykritériumainak vizsgálatakor a Sumitomo (SHI) Demag`s IntElect S 100 már a kezdetektől fogva teljesít. Legyen szó a különböző szerszámkonfigurációk és automatizálási lehetőségek befogadására vonatkozó rugalmasságáról, az energiahatékonyságáról vagy a jól alkalmazható tisztatéri tervezési jellemzőiről, ez a gép a természetes választás a nagy volumenű orvosi alkatrészek gyártásához.

Anatol Sattel elmagyarázza: "A pipettahegyekhez kapcsolódó folyamatok teljesítménye nem hagy hibalehetőséget, a Sumitomo (SHI) Demag`s IntElect S 100 biztosítja a nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz szükséges ismételhetőséget és pontosságot. A 32 üreg gyors kitöltésének igénye nagy injektálási sebességek követelményét tolja ki, azonban e sebességek felfutásának és lecsökkenésének szabályozása a siker rejtett titka. Az IntElect rendkívül dinamikus közvetlen meghajtási technológiája gyorsabban tud reagálni ezeken a kulcsfontosságú területeken, ami nem csak a termék minőségét segíti, hanem emellett gyorsabb ciklusidőt és ezáltal pozitív eredményt hoz a befektetés megtérülésében (ROI)".

Az IntElect 350 mm/mp maximális befecskendezési sebességének eléréséhez szükséges 0,14 másodperc megnyitja a folyamat ablakát a kritikus területeken, ahol néha ez jelentheti a különbséget a teljes alkatrész vagy a rövid lövés között. Ezenkívül ez a töltési sebesség segíthet megelőzni a mageltolódásokat. A hosszú, vékony magcsapok, amelyek a pipettacsúcsokhoz kapcsolódnak, érzékenyek a lassú befecskendezési sebességgel járó erőkre, ezt a hatást felnagyítja az olvadékcsatorna szűkülése, ami az anyagnak az üregbe való belépésekor bekövetkező lehűléséből adódhat alacsonyabb befecskendezési sebességek mellett. Ezenkívül ez lehetővé teszi az olvadékcsatorna szűkülésének leküzdéséhez általában szükséges befecskendezési nyomás csökkentését.

Anton Geissler, aki a pipettahegycellán belüli automatizálásért felelős, egyetért: "Különösen az olyan kihívást jelentő alkatrészek, mint a pipettahegyek nagy üregű fröccsöntőszerszámokban történő gyártása során a rövid szerszámnyitási idő döntő szerepet játszik a rendszer gazdaságosságában. Egy 32 üregű szerszám esetében minden tizedmásodpercnyi rövidülés akár 4 millióval több alkatrész-kibocsátást eredményez az év végén."

A pipettahegyek automatizálása terén szerzett több mint 25 éves tapasztalat és a technológia folyamatos fejlesztésének eredményeként a HEKUMA nagysebességű oldalsó belépő lineáris tengelye lehetővé teszi a pipettahegyek 4,5 másodperc alatti gyártását ISO 8-as tisztatérségi osztályú szabványok mellett.

 

Skálázható automatizálási lehetőségek a nagyobb rugalmasság érdekében

Tovább növelve a pipettahegyek gyártóinak sokoldalúságát, a HEKUMA skálázható, moduláris downstream opciók teljes csomagját kínálja, beleértve a látásvizsgáló rendszereket, az üregek elkülönített kezelését, a szűrők összeszerelését és a különböző csomagolási lehetőségeket - az ügyfél igényei és követelményei szerint.

Benjamin Beverborg összegez: "A fizika törvényei jelentik a teljesítmény végső határait. A Sumitomo (SHI) Demag, a Hekuma és a Schöttli közötti együttműködésben a tapasztalat, az innováció és a nyitottság ötvözésével sikerült közelebb kerülnünk ezekhez a határokhoz ügyfeleink javára."