Segítség a tömegcsomagoló feldolgozóknak az energiatakarékosságban a Fakuma 2023-on

A vékonyfalú alkalmazásokra szakosodott nagy volumenű csomagolóanyag-gyártók mostantól csökkenthetik az energiafogyasztást. A Sumitomo (SHI) Demag a Fakuma 2023-on (B1 csarnok, 1105. stand) mutatja be legújabb, teljesen elektromos csomagológépét.

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig - 2023. október.

Az emelkedő anyag-, energia-, munkaerő- és működési költségek ellenében a Sumitomo (SHI) Demag szándékosan arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy támogassa a gyors ciklusú csomagolóanyag-gyártókat a termelékenység optimalizálásában, a nyereségesség növelésében és a fenntarthatósági célok elérésében. Mivel a nem újrahasznosítható csomagolások 2030-ra betiltásra kerülnek az EU piacán, az új R-Cycle tag is megerősíti, hogy az IML (In Mould Label) csomagolások hogyan teljesítik a jövőbeni újrahasznosíthatósági követelményeket.

 

Az 1,6 másodperces gyors szárítási ciklusidőt elérő fő csomagolási kiállítási tárgy, az IntElectS 220 tonnás gép közvetlenül a tömegcsomagoló öntőformák egyik legnagyobb ingadozó működési költségét - az energiafogyasztást - kezeli. A tesztek során az IntElectS sorozat a hibrid rendszerekhez képest 40-50 százalékos energiamegtakarítást mutatott ki.

Az IntElectS kifejezetten a szűk tűréshatárokat és vékony falú csomagolófedeleket és tartályokat a legnagyobb sebességgel tömeggyártó műanyagfeldolgozók számára készült - állítja Arnaud Nomblot. A csomagolás üzletfejlesztési igazgatója bővít: "Három és tizenkét másodperc közötti ciklusidő és akár 350 mm/s befecskendezési sebesség a jellemző tartománya ennek az új, teljesen elektromos sorozatnak".

Az élő kiállítás során az IntElectS 220 tonnás gép a Bazigos által szállított négy üregű szerszámon 28 grammos lövedéktömegű IML fedeleket fog gyártani 500 ml-es vaj- és margarintartályokhoz. A fedelek mindegyike a Borealis Bornewable™ portfólió teljesen újrahasznosítható anyagából készül majd, amely a teljesítmény terén nem köt kompromisszumot. Annak érdekében, hogy a további feldolgozás és a későbbi újrahasznosítás a lehető leghatékonyabb legyen, a kiállítási tárgy lehetővé teszi a digitális termékátmenetek használatát az R-Cycle segítségével. Ez azt jelenti, hogy minden tartály dinamikus adatokat szolgáltat a felhasznált anyagról, amelyek egy QR-kódos címkén keresztül könnyen elérhetők. A gépbe integrálták a Campetella automatizálási specialistától származó oldalsó belépő robotot, amely hatékonyan távolítja el a fedeleket a formaszerszámból, és egy szállítószalagra rakja őket.

A Nomblot kontextusba helyezi, hogy mit jelent ez az IntElectS bevezetése a nagyobb termelékenységre törekvő gyártók számára:  "A szerszám mozgásának, a fúvóka pozíciójának, az adagolási sebességnek, valamint a befecskendező és a kioldó mozgásának optimalizálásával egy másodperces ciklusidő-megtakarítást értünk el egy standard IntElect modellhez képest."

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében a Nomblot hozzáteszi: "Az ingadozó energiaköltségek bizonytalanságot okoznak. Különösen a tömeggyártók számára, ahol az energia a legnagyobb és legkiszámíthatatlanabb kiadás. Ennek ellensúlyozására elengedhetetlen a feldolgozás megismételhetősége és a hulladék csökkentése."

 

Virágcserép hatalom

A zöldebb terek iránti növekvő igény és a függőleges kertek bevezetése miatt a virágcserepek és ültetőedények globális gyártása az elkövetkező években tovább fog nőni. A Sumitomo (SHI) Demag a Campetella régóta fennálló partnerével együttműködve az A7 csarnok 7208-as standján bemutatja, hogy a globális virágcserépgyártók hogyan növelhetik versenyelőnyüket egy gyorsjáratú hibrid El-Exis SP 250 segítségével.

A termelési hatékonyság megtestesítője, a Fakuma-cella a Glaroform hat üregű formaszerszámából áll. A termékalkalmazás egyediségét ismertetve Nomblot részletezi: "A rendkívül nagy gyártási volumenek ellenére a formázási pontosság ugyanolyan fontos. Az ilyen jellegű vékonyfalú alkalmazások a leggyorsabb fröccsöntési sebességet és nyitási és zárási dinamikát igénylik. Az 55 grammos lövedéktömegű, tökéletesen centrált vízelvezető lyukak eléréséhez az olvadék egyenletes eloszlása szükséges az egyes üregekben." Az extra erős lemezek segítenek a teljesítmény növelésében, míg a gép energia-visszanyerő rendszerei csökkentik a gyártási költségeket.

Ez a kiállítási darab 3,5 másodpercenként hat virágcserepet gyárt, a Borealis által szállított mechanikusan újrahasznosított PP anyagból. A Campetella oldalról belépő robotja eltávolítja és egy szállítószalagra rakja a virágcserepeket.

 

Fenntartható sebesség

A nagy feldolgozási sebességek fenntartása a vékonyfalú súlycsökkentéssel és a teljesen elektromos közvetlen hajtások energiahatékonyságával kombinálva a csoport csomagolási stratégiájának alapját képezi, erősíti meg a Nomblot. A közelmúltig elképzelhetetlen volt a hibrid csomagológépek mozgási erejének és sebességének összehangolása. A Sumitomo (SHI) Demag azonban a mostanra világszerte 80.000 telepített tisztán elektromos IntElect géppel mindezt a piaci szakértelmet az alkalmazási ismeretekkel ötvözte, hogy a csomagolóipari feldolgozóknak termelékenységet és megbízhatóságot, valamint energiamegtakarítást biztosítson.

Mindez a közvetlen hajtástechnológiánknak köszönhető - hangsúlyozza Nomblot. "A japán anyavállalatunk által kizárólag a formázógépekhez kifejlesztett technológiával a csomagolóanyag-gyártók most minden termelési körülményt optimalizálhatnak, és a hagyományos formázógépekhez képest 70 százalékot meghaladó energiamegtakarítást és még gyorsabb ciklusidőt érhetnek el."