A Sumitomo (SHI) Demag piacra dobja első saját márkás robotsorozatát

A Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig, a Fakuma 2021 standján mutatja be első saját márkás robot sorozatú megoldását a szakmabelieknek. A két kompakt "handle&place" megoldásra épülő új SAM-C (Sumitomo Demag. Automation. Machine - Cartesian) fejlesztés kezdetben négy - három, öt, tíz és 20 kg-os - hasznos teherbírású méretet tartalmaz majd, a SAM platform pedig a következő két évben szakaszosan bővül további robotkinematikai és funkcionális elemekkel.

"A SAM-C-vel sikerült megterveznünk a legkisebb automatizált fröccsöntőcellát, amely robotot és anyagmozgató technológiát tartalmaz" - magyarázza Jürgen Schulze, az automatizálási igazgató. Schulze kiemeli ennek a kis alapterületű, teljesen automatizált fröccsöntő gyártósornak a további előnyeit: "A Sumitomo (SHI) Demag házon belüli szervomotor-technológiájának és az alacsony karbantartási igényű meghajtó- és vezetéstechnológiának köszönhetően a rendszer magas rendelkezésre állását kínáljuk minimális javítási és karbantartási munkával. A megfelelő vákuumtechnológiával a rendszerek jelentős energiamegtakarítást is eredményeznek"."

Az automatizálási stratégia kiterjesztése

A Sumitomo (SHI) Demag bővíti és erősíti robotikai megoldásainak kínálatát. A Sepróval való partnerséget nemzetközi szinten bővítik, és a vállalat saját fejlesztésű robotjaival jelentősen erősítik a robotok kínálatát. A központi alkatrészeket, például a hajtásokat a Sumitomo Drive Technologies leányvállalatától - az olaszországi Lafert csoporttól - szerzik be.

Az új SAM robotokat kifejezetten 50 és 500 tonna közötti záróerővel rendelkező fröccsöntőgépekhez, valamint 10 másodperces vagy annál hosszabb ciklusidejű standard alkalmazásokhoz tervezték. Az ügyfelek egyetlen beszállítói forrásból származó folyamat- és rendszertechnológiát élvezhetnek, a robottechnológia fröccsöntő egységbe történő hardver- és szoftvervezérléssel történő integrációjával és a termelésre optimalizált, teljesen a Sumitomo (SHI) Demag gépekre szabott robotmechanikával együtt. "SAM robotjainkkal az ügyfelek vonzó ár-teljesítmény arányt élveznek, amely magában foglalja a teljes fröccsöntést és automatizálást, beleértve a CE-jelölésnek való megfelelést" - mondja Schulze.

Az IO-Link kommunikációs rendszerrel intelligens érzékelők és működtetők csatlakoztathatók az automatizálási rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy a SAM sorozat teljes mértékben megfelel a jövőbeli Ipar 4.0 és Smart Manufacturing követelményeknek. Ezenkívül a robotok mindegyike tartalmazza a vállalat "myConnect" webalapú szoftvermegoldását. Ez a központi platform közvetlen hozzáférést biztosít az ügyfelek számára a teljesen hálózatba kapcsolt támogató szolgáltatások széles köréhez, segítve a nem hatékony működés jobb kezelését, a költségek csökkentését, a teljes tulajdonlási költség optimalizálását, a hibák elhárítását és az állásidő minimalizálását.

Stratégiailag a gépeinkhez optimalizált

A Sumitomo (SHI) Demag az 1990-es évek közepe óta alkalmaz robottechnológiát fröccsöntő gépeinek automatizálására. Eddig a vállalat külső partnerek megoldásaira támaszkodott. Beleértve 2009 óta egy szabványos SDR Sepro robotot is. A mai napig ezeket a robotokat különböző méretekben alkalmazták a legkülönbözőbb feldolgozási alkalmazásokhoz. Schulze hangsúlyozza: "Ezt a partnerséget továbbra is fenntartjuk, mint lényeges elemet az új Sumitomo Robotics platformon belül, amely összefogja az összes automatizálási tevékenységünket. A saját márkájú SAM robotjainkkal azonban egy új elemet adunk hozzá stratégiai célunk eléréséhez - a kifejezetten a Sumitomo (SHI) Demag fröccsöntőgépekhez tervezett, optimalizált rendszertechnológiát."

A növekvő piaci igényekre reagálva, beleértve az orvosi, egészségügyi, repülőgépipari, autóipari, elektronikai és csomagolási ágazatokat, a Sumitomo (SHI) Demag erőfeszítéseit a több automatizálási funkcionális elemet tartalmazó, skálázható egységek fejlesztésére összpontosította. A robotika mellett a vállalat különös figyelmet fordított a szállítószalagokra és a biztonsági funkciókra, valamint a fröccsöntési folyamatra jellemző egyedi gyártási megoldások alkalmazására, beleértve a kezelő-, tároló- és pufferrendszereket.

IntElect robotok különféle mozgásokkal

A robotika esetében mindig az érték a legfontosabb szempont. Minden automatizálási megoldásnak meg kell oldania az adott kihívást, skálázhatónak kell lennie, és jó megtérülést kell nyújtania. Gyakran a megnövekedett teljesítmény, a jobb minőség, a megismételhető pontosság és a csökkentett hulladék eredményeként.

"A rugalmasan használható, szabványosított gyártási megoldások, a kevesebb munkaerő-beavatkozás, az alacsony karbantartási igény és a meglévő legkisebb gyártási alapterületbe is beférő komplett egységek a műanyag-formázó ügyfelek által kért legfontosabb szempontok közé tartoznak. Új robotplatformunk teljes mértékben megfelel ennek a feladatnak" - magyarázza Schulze.

A Fakuma 2021 kiállításon két "handle&place" megoldást mutatnak be. A SAM-C10 egy LSR IntElect 130 tonnás LSR alkalmazáson szerepel. A második kiállítási tárgyon a Sumitomo (SHI) Demag egy 220 tonnás IntElect gyártócellán belül mutatja be az In Mould Decoration (IMD) automatizálását. A függőleges tengely kialakítása a legfontosabb differenciált tervezési jellemző. "Az IMD alkalmazásnál a magasság optimalizálása egy kompakt teleszkóptengellyel valósul meg" - jelenti be az automatizálási igazgató.