Sumitomo (SHI) Demag LSR kettős számla a Fakuma 2023-on

A növekvő és dinamikusan fejlődő folyékony szilikonformázási piacot jelzi, hogy a Sumitomo (SHI) Demag nyolc, a Fakuma 2023-on kiállított, teljesen elektromos hajtású kiállítási tárgyai közül kettő a vállalat kiterjedt LSR-feldolgozási szakértelmét mutatja be két nagyon különböző ágazatban - az autóiparban és a fogászati egészségügyben.

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery GmbH, Schwaig - 2023. október.

A Fakuma 2023 kiállításon a látogatók két élő bemutatóban is megismerhetik a Sumitomo (SH) Demag LSR-feldolgozási kompetenciáját.  A vállalat a fő standján egy teljesen elektromos IntElect 180/570-250 fröccsöntőgépen mutatja be példamutató, több üregű LSR-feldolgozási kompetenciáját, beleértve az OPC-UA interfész kompatibilitást is. A Reinhardt-Technik standjának (A3 csarnok, 3313-as stand) látogatói egy másik olyan piacot is megtekinthetnek, ahol az LSR-feldolgozás elterjedt, az egészségügyi ágazatot.

 

"A folyékony szilikon piaca dinamikusan növekszik, mind az LSR készségeket igénylő alkalmazások, mind pedig a mennyiség tekintetében" - jegyzi meg Rustam Aliyev, a vállalat LSR-szakértője és az Automotive & Electronics üzletfejlesztési igazgatója.

Az LSR-t egyedülálló anyagnak tekintik, mivel -50°C-ig rugalmas és rugalmas marad, ugyanakkor 200°C-ig megőrzi tulajdonságait. Ennek eredményeképpen az LSR-t széles körben használják az elektronikai alkatrészekben, kábelekben stb. ahol szigetelésre van szükség, valamint az orvosi és egészségügyi termékekben és a fogyasztási cikkek ágazatában. E piacok támogatása érdekében a Sumitomo (SHI) Demag az elmúlt öt évben jelentős beruházásokat eszközölt egy teljesen elektromos LSR-csomag kifejlesztésére, amely elkerülhetetlenül biztosítja az alacsony viszkozitású anyag kezeléséhez szükséges tisztaságot és pontos lövésvezérlést. Az idei Fakuma kiállítási tárgyai bizonyítják a vállalat fejlett jártasságát a magas specifikációjú LSR-alkatrészek formázása terén, kiáltja ki Aliyev. 

 

Technológiailag fejlett kétlövetű autóipari egyszálas tömítések

A Sumitomo (SHI) Demag fő standján (B1 csarnok, 1105. stand) egy teljesen elektromos IntElect 180/570-250 fröccsöntőgépet mutatnak be, amely egy iker adagolórendszerből, robotikából, valamint vákuum- és szellőzőperifériákból álló LSR-csomaggal van felszerelve. Ez az IntElect LSR csomag mindössze 17 másodperces ciklusidő alatt 256 darab 0,059 grammos, egyszálas tömítést gyárt abszolút pontossággal és stabilitással. E nagy teljesítmény ellenére az IntElect gép energiafogyasztása az egyik legalacsonyabb a piacon. 

Az LSR szerszámok specialistája, a RICO szállítja a 256 üregű nyitott szerszámrendszert. A Wacker Chemie Elastosil LR 3844/50 anyagát egy másik LSR-szakértő - a Reinhardt-Technik - által tervezett, kifinomult, mégis kompakt, az Ipar 4.0-ra alkalmas LSR eTwin Connect adagolórendszer adagolja. Ez a rendkívül hatékony adagoló és statikus keverőrendszer garantálja a két adalékanyag tökéletes keverési arányát, így az LSR-anyag 99,75 százalékos feldolgozottságát. 

A teljes körű csatlakoztathatóságot támogató OPC UA interfész lehetővé teszi a zökkenőmentes kommunikációt az IntElect gépvezérlés és az eTwin Connect adagolórendszer között. Az intuitív, felhasználóbarát, többérintéses, 15,6 hüvelykes HMI minden egyes befecskendezési ciklus során rögzíti az összes feldolgozási dokumentációt, beleértve az anyagnyomást, a színezést és az adalékanyag-beállításokat, így biztosítva a magas szintű átláthatóságot és nyomon követhetőséget.

Az eTwin szervo meghajtású dugattyús szivattyúkkal a léghajtású szivattyúkhoz képest akár 80 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el a feldolgozók. Míg a beépített hűtőrendszer és a pulzációmentes térfogatáramlás segít optimalizálni a töltési viselkedést, és megakadályozza, hogy az LSR-anyag túl hamar megszilárduljon. A készülék automatikus légtelenítést is végez, amely a levegőt kitisztítja az anyagból, mielőtt az a formázógépbe és a szerszámba kerülne. Az IntElect nagy befecskendezési dinamikájával kombinálva az ismételhető folyamat biztosítja a legmagasabb alkatrészminőséget újra és újra.

A moduláris felépítésű LSR eTwin Connect lehetővé teszi a programok gyors konfigurálását és a szoftver azonnali frissítését. A gyors dobcserék támogatása és a  karbantartás megkönnyítése érdekében a rendszer egy behúzószerkezettel és automatikus dobzárral is rendelkezik.

 

Kettős csúcsú fúvókák a nagy kavitációs pontosság érdekében

Az egyedi egyszálas tömítések nagy volumenű gyártásának támogatására a szerszámgyártó partner Rico Group felfedi saját fejlesztésű, 256 kavitációs LSR-formaszerszámát. A dupla fúvóka technológiával ellátott közvetlen befecskendező rendszert az IntElect gépek optimalizált szorítóerejével kombinálva ez az LSR-csomag sikeresen eléri a legnagyobb számú üregek számát a legkisebb beépítési helyen. A kulcsrakész rendszer minden feldolgozási lépést összehangol, hogy 15 másodpercenként 256 LSR-alkatrészt hatékonyan, minimális flash és anyaghulladék mellett állítson elő. "Ez a nagy volumenű fenntartható gyártás definíciója" - jegyzi meg Aliyev.  

Az anyag mind a 256 üregben egyenletes hőmérsékletnek való kitettségét biztosítva a Rico szerszámot úgy tervezték, hogy hideg szorítóerővel működjön. Ez segít elkerülni az anyag idő előtti kikeményedését, mielőtt minden üreg kitöltésre kerülne. Ennek eredményeképpen csökken az alkatrész- és szerszámsérülés, és ennek következtében a drága gépleállás és a költséges szerszámjavítás kockázata.

 

"Anagy pontosságú adagolórendszer integrálása az IntElect gépbe és a Rico kettős csúcsú fúvóka adagolórendszer által elért optimális hőegyensúly biztosítja a 15 grammos lövedéktömeg példátlan eloszlását. A nagy gépdinamika eredménye azt jelenti, hogy a 0,059 grammos alkatrészsúly pontosságot a lehető leggyorsabb ciklusidő alatt ismételten megismételhetjük" - magyarázza Aliyev. A 15 másodperces ciklusidő betartásában jelentős szerepet játszanak a párhuzamos átfedő funkciók, többek között az alkatrészek szerszámból való kivezetésének automatizálása egy speciálisan erre a célra kialakított megfogólemez segítségével - teszi hozzá az LSR- és autóipari szakértő.

 

Dinamikus, felhasználóbarát automatizálás

A Sumitomo (SHI) Demag mind a nyolc, a Fakumán kiállított tárgya a vállalat kiterjedt, háromszintű SAM stratégiájából származó automatizálás valamilyen formáját tartalmazza. Az LSR autóipari bemutatóhoz a cellában egy testre szabott Sepro SDR 22X robot található.

Ahelyett, hogy mind a 256 darab, egyenként 0,059 gramm súlyú alkatrész kilökődne a szerszámból és egy dobozba esne, a Sepro SDR 22X robot kiveszi az alkatrészeket, és egy szétválasztó berendezésbe helyezi őket. Ezután mind a 256 alkatrész egy különálló tartályba kerül, és kisebb csomagoló dobozokba kerül. Ez segít meghatározni, hogy az egyes alkatrészek melyik szerszámfészekből származnak, az OPC interfész pedig csatlakozik az IntElect feldolgozási adataihoz a teljes nyomon követhetőség támogatása érdekében.

Ez az innovatív SDR automatizálási megoldás lehetőséget ad arra is, hogy meghatározott időközönként egy pecsétet egy minőségellenőrző fiókba helyezzenek ellenőrzés céljából. E letétbe helyezések gyakoriságát az operátor határozza meg, például 10, 100 vagy 1000 befecskendezési ciklusonként.

 

A korlátlan egészségügyi LSR lehetőségek bemutatása

A Reinhardt-Technik standjának (A3 csarnok, 3313-as stand) látogatói egy másik olyan ágazatot is megtekinthetnek, ahol az LSR-feldolgozás elterjedt. A sebészeti fogászati védőborítások gyártása a legvékonyabb falak és a vastagabb gyöngyös geometriák kombinációját igényli. Az EMDE MouldTec, az egészségügyi alkalmazások specialistája az ilyen szintű 3 dimenziós LSR-formázási pontosság eléréséhez szállítja az IntElect 75/420-65 nagyméretű szerszámterébe illeszkedő, kapus 4 üregű formaszerszámot.

Tekintettel arra, hogy egy-egy fogászati cikk mindössze 0,425 grammot nyom, és az LSR lövedék tömege mindössze 1,7 gramm, a kiállítási tárgy a Sumitomo (SHI) Demag legkisebb IntElect fröccsöntő egységét mutatja be. A Reinhardt-Technik LSR eTwin Connect szállítja az anyagot a tűkapus fúvóka szerszámhoz. Az anyagot ezután mind a négy üregbe kétszer fecskendezik be. A mérési adatok OPC-UA-n keresztül közvetlenül kapcsolódnak az IntElect feldolgozási adataihoz, így biztosítva a teljesen nyomon követhető és stabil gyártási folyamatot.

A 25 másodpercenként négy marásmentes fogászati alkatrész gyártása során egy Sumitomo (SHI) Demag SAM-C5 robot végzi a formabontási feladatot. Egy speciális karvég-szerszám sűrített levegővel finoman kiveszi és tartályokba helyezi a fogászati borításokat, így biztosítva, hogy a higiéniai előírások soha ne sérüljenek.