Az LSR Smart Caps bemutató a K 2022-es kiállításon kiemeli a formázási pontosságot

A K 2022 kiállításon (15. csarnok, D22) a Sumitomo (SHI) Demag egy teljesen elektromos IntElect 180/570-250 fröccsöntőgép segítségével mutatja be LSR-feldolgozási kompetenciáját, beleértve az OPC-UA interfész kompatibilitást a főbb adagolórendszereken. Az élő bemutatók középpontjában az egyetlen szerszám használatával elérhető fenntarthatósági előnyök állnak, amelyekkel az ital- és energiaitalok, élelmiszerdobozok és konzervdobozok tartós és újrafelhasználható szilikon Smart Cap fedeleinek négy változatát lehet előállítani. "Ezzel a kiállítással hűek maradunk a vállalat Act! Fenntarthatósági elkötelezettségünkhöz, amelyet a folyamatos gépi innováció és a teljes feldolgozási szinergia támogat" - jegyzi meg Rustam Aliyev, az LSR szakértője és az Automotive & Electronics új üzletfejlesztési igazgatója.

Az IntElect LSR csomag mindössze 35 másodperces ciklusidővel, abszolút precizitással gyárt 12 grammos Smart Caps-t.  A  570 mm széles kötőrúddal rendelkező, nagyvonalú szerszámtér különösen alkalmas a  több üregű és összetett szerszámok befogadására, magyarázza  Aliyev. Kiemeli, hogy a rendszer és a megfelelő LSR csomag tökéletesen megfelel az alkalmazás nagy pontosságú feldolgozási követelményeinek.

A kiemelkedő folyamatstabilitást elérve az alkatrészek tényleges súlya 0,01 gramm pontosságú. "A vákuumozás és a légtelenítés optimális szerszámtámogatást biztosít. A tengelyek szinkronizált sorrendje rendkívül pontos és tökéletesen párhuzamos. Emellett a rendszer rendkívül hatékony, nagyon alacsony energiafogyasztás jellemzi. Míg a formázógép és az LSR adagolórendszerek közötti OPC-UA interfész támogatja az átjárhatóságot az adatok kontextualizálásának támogatása érdekében" - mondja a szakértő a  oldalon.

 

Az LSR nehézsúlyúak összefognak

 

A Sumitomo (SHI) Demag első alkalommal állít ki az LSR szerszámok specialistájával és innovátorával, az ELMET-tel. Az osztrák céggel a négy különböző LSR ital- és élelmiszerdobozfedél gyártására alkalmas kulcsrakész gyártócella megtervezésében együttműködve az ELMET teljesen elektromos SMARTshot E szelepkapus hidegcsatornás rendszere szervóvezérlésű fúvókatűkkel rendelkezik a szabályozás fokozása és a töltési viselkedés optimalizálása érdekében.

Az anyag adagolása a Smart-Mix TOP7000 Pro adagolórendszeren keresztül történik. A feldolgozási pontosságot szorosan nyomon követik, a mérőcella minden egyes kupak súlyát dokumentálja, hogy azonnal azonosítani lehessen az esetleges formázási eltéréseket. A nyomon követhetőség érdekében a kész Smart Caps-ok lézerrel vannak jelölve.

"A nagy pontosságú adagolórendszer és az IntElect kombinálásával, valamint a    elektromos tűszelepes hidegcsatorna által elért megbízható feldolgozási vezérléssel az alkatrész súlyának példátlan pontossága ismételten megismételhető" - biztosítja Aliyev.  

Az ELMET szerint a Smart-Mix TOP7000 Pro szivattyúegység mindössze 45 x 31 hüvelyk alapterületével akár 210 bar (3045 psi) nyomáson is képes működni, mégis nagyon kompakt. Az eredmény kisebb LSR térfogat a rendszerben, így növeli a folyamat megbízhatóságát és csökkenti az öblítési mennyiséget. 

 

SAM-S robot premier

 

Az LSR-kiállítás látogatói a Sumitomo (SHI) Demag legújabb saját fejlesztésű robotjának - az új 6 tengelyes, függőleges teleszkópos kialakítású SAM-S12 robotnak - a globális bemutatóját is megtapasztalhatják. A SAM-S (Scara) a vállalat által 2021-ben bevezetett SAM-C (Cartesian) házon belüli termékcsaládra épül, és ismét újradefiniálja a cég egyedi alkalmazási igényeken alapuló, személyre szabott robotikai kompetenciáját.

A SAM-S egy 6 tengelyes hibrid robot, amely Scara mechanikából és lineáris robotokból áll, és kétféle hasznos teherbírással (12 kg és 25 kg) kapható. Ezt a sorozatot fröccsöntőgépekhez tervezték, amelyek befogási erőtartománya a  130 tonnától 1000 tonnáig terjed. A SAM-S sorozat alap robotja öt szervo tengellyel rendelkezik. A hatodik tengely opcionális.

Az LSR IntElect cellába teljesen integrált SAM-S másik különlegessége a Sumitomo robotváltók használata. "Ezek nagy pontossága különösen előnyös a hibrid kinematika esetében" - jelenti Aliyev. A SAM-S emellett a vállalat házon belüli meghajtási technológiáját alkalmazza, beleértve a szervomotorokat és a precíziós sebességváltókat. A jövőben további robotkinematikai és funkcionális elemekkel bővül a SAM robotikai portfóliója.

 

Zökkenőmentesen automatizált folyamatok

 

A kiállított SAM-S12 (12 kg hasznos teher) nagy munkaterületet fed le. Speciális 6 tengelyes kinematikája lehetővé teszi, hogy a robot többféle folyamatot hajtson végre, beleértve az alkatrészek eltávolítását, szétválasztását, tesztelését, jelölését és válogatását - jegyzi meg Aliyev.

Ezenfelül a SAMControl bevezetése lehetővé teszi a perifériás eszközök egyszerű integrálását. A K 2022 újdonsága, a SAMControl interfész ugyanazt a fröccsöntőgép és robotika hardvert és szoftvert használja, ami azt jelenti, hogy minden, még a "myConnect"-en keresztül történő távkarbantartás és a további feldolgozó komponensek is egyidejűleg, egyetlen vezérlőegységen keresztül szinkronizálhatók és vezérelhetők.

A SAMSign lézeres jelölőrendszer jól példázza a teljes integráció ezen előnyeit. A legmodernebb lézertechnológia segítségével kiváló minőségű "hideg" jelölések kerülnek felhelyezésre. "A teljes rendszer kompakt alapterületű, jól hozzáférhető és könnyen kezelhető robotokkal" - nyugtat meg Aliyev.

Az eltávolítás után az alkatrészeket a Mettler Toledo (USA) által szállított mérőcellába helyezik át. Itt minden egyes alkatrészt lemérnek és egy adatbázisban tárolnak. A minőségügyi vezetők számára a feldolgozási pontosság szemléltetése érdekében az adatokat grafikusan megjelenítik. A tételek nyomon követhetősége érdekében az összes szilikon alkatrészt lézerrel megjelölik. Az LTL (Olaszország) szállította a lézerrendszert.

Az alkatrészeket ezután egy MTF szállítószalagra helyezik. A folyékony szilikont a Shin-Etsu Silicones (Japán), a hőmérséklet-szabályozó egységet pedig a Regloplas (Svájc) szállítja.