Rustam Aliyev az új autóipari üzletfejlesztési igazgató & Electronics

Rustam Aliyevet nevezték ki a Sumitomo (SHI) Demag új üzletfejlesztési igazgatójának a Sumitomo (SHI) Demag Automotive & Electronics-nál, 2022. május 1-jei hatállyal. Rustam Henrik Langwaldot váltja, aki saját elhatározásából távozott a cégtől. A diplomás ipari mérnök az autóipar és az elektronika mellett az IMD (in-mould decoration), IML (in-mould labelling) és LSR (liquid silicone) technológiai szakterületeket is irányítja. Olyan területek, amelyeket a Sumitomo (SHI) Demag az elmúlt években nagymértékben fejlesztett, és amelyeken Rustam már most is befolyásos szerepet játszik mind technológiai, mind piaci szempontból.

A 37 éves szakember 2011-ben kezdte pályafutását a vállalatnál, kezdetben a németországi belső értékesítési csapatban, majd a nemzetközi értékesítésben dolgozott. Aliyev 2015 vége óta a járműipari & elektronikai üzletfejlesztés kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere volt, és a nagy ügyfelek stratégiai fejlesztéséért és támogatásáért felelt. Az LSR csapat tagjaként 2019 óta az LSR technológia integrációjáról is gondoskodott az üzleti divíziókon belül, a kapcsolódó piacfejlesztési és megfelelő értékesítési feladatok vállalásával együtt.

A magát Sumitomo (SHI) Demag szülötteként jellemző Aliyev elmondása szerint, mivel jól ismeri a vállalat folyamatait, határozott elképzelése van a belső kultúráról és arról, hogy mi motiválja a  munkatársait. Azt mondja: "Az ügyfeleink is jól ismernek engem. Kollégáimmal évek óta a bizalom szellemében dolgozunk együtt, és egymásra vagyunk utalva". Ezt a produktív munkamorált jellemezve biztosít arról, hogy további megerősítéseket terveznek.  "Legfontosabb stratégiai céljaim a részleg további megerősítése és fejlesztése, a piaci részesedések bővítése és a piaci tehetségünk további megszilárdítása, amely a technológiailag fejlett és kiváló minőségű termékek elismert beszállítójaként mutat be minket."

A kifejezetten továbbfejleszteni kívánt alkalmazásokat bejelentve Aliyev kiemeli, hogy a szakosodott klaszterek, köztük a belső tér, az elektronikus alkatrészek és a világítás máris további növekedést fognak generálni. A belső égésű motoroktól a klímasemleges és alacsony károsanyag-kibocsátású járművek felé való elmozdulás, az autonóm vezetés az érzékelők iránti kereslet gyors növekedéséhez fog vezetni. Emellett a digitális járműhálózatok kiépítése is fokozni fogja az autóba épített kommunikációs technológia iránti keresletet.

Szakmai véleménye szerint a multimédia és a vezetői információs rendszerek azok a további megatrendek, amelyek az elkövetkező években tovább fogják alakítani az autóipart. Ami azt jelenti, hogy az autóipar és az elektronikai ipar továbbra is össze fog olvadni.

Ebben az erősen versenyző piaci térben a Sumitomo (SHI) Demag fejlett kompetenciája az olyan folyamatokban, mint az IMD, IML és LSR, előnyös helyzetbe hozza a vállalatot, javasolja Aliyev. Emellett további alkalmazási technológiákat, mint például a hőre lágyuló műanyagok, habok, többkomponensű technológia és az elektronikus alkatrészek átöntése, tovább kell bővíteni és sikeresen terjeszteni. Egy másik fontos stratégiai lépés az, hogy a vállalat a jövő évtől a nagy Systec gépsorozat gyártását a kínai Ningbóba tervezi áthelyezni.