A Sumitomo (SHI) Demag bemutatja az "intelligens" IMD EV Wallbox gyártását a K 2022 kiállításon

A K 2022 kiállításon (15. csarnok, D22) a Sumitomo (SHI) Demag bemutatja szerszámon belüli díszítés (IMD) feldolgozási szakértelmét, és egy komplex elektromos jármű (EV) alkalmazást gyárt egy teljesen elektromos IntElect2 220/660-1100 fröccsöntőgépen. A 110 gramm súlyú, "intelligens", elektronikus töltő Wallbox oszlopot 60 másodperces ciklusidő alatt készítő új bemutató középpontjában a fenntarthatóság áll. Díszítése és összetettsége ellenére a legyártott IMD alkatrész különleges anyagtulajdonságainak köszönhetően különösen tartós. Ugyanakkor a felhasznált, teljesen újrahasznosítható anyag - a Covestro által szállított Makrolon RE polikarbonát - CO2-semleges is.

A Sumitomo (SHI) Demag Act! Sustainably (Fenntarthatóság) elkötelezettségét, a vállalat továbbra is határozottan lépéseket tesz, és kijelenti, hogy  minden jövőbeli innováció, gép és berendezés teljes mértékben ennek az ökológiai küldetésnek és az EU digitális termékútlevelének (DPP) a figyelembevételével készül. Ennek megfelelően az IMD teljes integrálása a fröccsöntési folyamatba ennél az alkalmazásnál megszünteti a további gyártási lépéseket. Ez a feldolgozási szinergia jelentősen csökkenti a CO2-kibocsátást, és ezért széles körben fenntarthatóbbnak tekinthető.

A számos partner és a fenntarthatóságot befolyásoló tényező együttműködésével a K 2022 Wallbox projekt a legjobb iparági szakértelmet és innovációkat mutatja be - jelenti Rustam Aliyev, az autóipari üzletfejlesztési igazgató & Electronic.

A Sumitomo (SHI) Demag és a Covestro mellett a KURZ bemutatja legújabb funkcionalitását és dekoratív gyártási technikáit.  A Frimo szállítja az öntvényleválasztó rendszert, az Acsys a lézert, a KURZ leányvállalata, a schöfer pedig a szerszámtechnológiát. A hőmérséklet-szabályozó rendszereket és az anyagszárítási folyamatot a Piovan tervezi.

A Wallbox-projekt által elért technológiai előrelépések mértékét ismertetve Rustam utal az alkatrészcsúcsok szétválasztására a fröccsöntési folyamat után egy tisztatér-technológiával felszerelt marófej segítségével. "Ez az egyetlen folyamat biztosítja, hogy a részecskék kivonása ellenőrzött módon történik. Bemutatva, hogy mit lehet elérni, ha a hasonlóan gondolkodó ipari innovátorok összefognak, hogy megoldják a konkrét feldolgozási kihívásokat."

A fenntarthatóság úttörője, a KURZ is megosztja kiterjedt dekorációs tapasztalatait. A vállalat vékonyréteg-technológia alkalmazása biztosítja, hogy az alkatrészek újrahasznosíthatósága ne sérüljön. Emellett azáltal, hogy az erőforrás-takarékos IMD-eljárást a gyártásba integrálják, többé nincs szükség extra szárítási energiára. Ezáltal a nedves festékszennyezés is kiküszöbölhető. Így csökken az alkatrészhibák és következésképpen a hulladék.

 

Alkalmazásspecifikus automatizálás

 

A vállalat testreszabott automatizálási kompetenciáját bemutatva a Wallbox gyártócellában egy 5 tengelyes SD 22x lineáris robot található, ami hangsúlyozza a Sumitomo (SHI Demag) és a Sepro közötti sikeres és hosszú távú partnerséget.

Az optimális hatékonyság érdekében ez az 5 tengelyes robot több feladatot is ellát, beleértve a Wallbox öntött alkatrész eltávolítását és a dekoratív fólia behelyezését, amelyet aztán visszaforgatnak. Két szervo forgástengely garantálja a pontosságot és a megbízhatóságot.

Ezután a Wallbox vezérlőpanel a maróállomásra kerül, ahol a kapuk leválasztása történik. Az AfiPro (korábban H+S Automatisierungstechnik) ezután vezeti be az ezt követő automatizálást, és biztosítja a zökkenőmentes folyamatot az elejétől a végéig. "A teljes folyamatfolyamatot úgy terveztük, hogy csökkentse az üzemeltetési erőfeszítéseket és minimalizálja a lábnyomot az ügyfél üzemében. Ez a kiállítási tárgy példaértékű példája annak, hogyan lehet a testreszabott automatizálást alkalmazni egy adott alkalmazás feldolgozási követelményeinek kielégítésére, rugalmas, könnyen kezelhető robotika alkalmazásával egy fröccsöntőcellán belül" - állítja az autóipari és elektronikai szakértő.

A rendszer moduláris felépítése bemutatja, hogy egyetlen cellában hogyan lehet könnyedén váltani az egyszerű és a rendkívül összetett alkatrészek gyártása között - emeli ki Aliyev.  "Az alkatrészek és tervezési elemek digitalizálása rendkívül tartós kivitelezéssel kombinálva, nagyszámú termékváltozathoz, egyetlen művelet alkalmazásával jelentős költségmegtakarítást kínál a gyártóknak." Az EV intelligens töltési technológia tervezésére és gyártására utalva Aliyev hozzáteszi: "A részleges világítás, az opcionális érzékelők és kijelzők bevezetésének lehetősége a maximális funkcionalitás érdekében jó példa arra, hogy a folyamatok hogyan igazíthatók a magas minőségű, egyedi igényekre szabott és változatos termékkínálat iránti növekvő igények kielégítésére, amelyek egyben energiahatékonyak és erőforrás-takarékosak is.""

 

A váltótechnológia csökkenti a selejtarányt

 

Az IntElect2 párhuzamos tengelye és a zárt billenőkaros technológia, amely maximalizálja a lemezek párhuzamos mozgását, közvetlen előnye a rendkívül alacsony selejtarány. Ez a kiemelkedő feldolgozási pontosság, amelyet kiváló dinamika és magas energiahatékonyság jellemez, jelentősen hozzájárul a projekt sikeréhez, jelenti Aliyev.  A K 2022-es bemutató szerves részét képező IntElect2 220/660-1100 a vállalat legújabb szervohajtásaival rendelkezik. Még nagyobb ismételhetőséget és rövidebb ciklusidőt biztosítanak.

A Sumitomo (SHI) Demag saját fejlesztésű hajtómotorjainak köszönhetően az IntElect sorozat akár 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos, teljesen elektromos fröccsöntőgépek. Ezáltal az egyik leg energiatakarékosabb gép a piacon - számol be Aliyev. A nagyobb rendelkezésre állás és a nagyobb pontosság további hatékonysági előnyök. A folyamat szempontjából fontos összes interfész egyetlen vezérlőrendszerbe van integrálva, beleértve az összes IMD- és robotkommunikációt.