Siker a szinergián keresztül

Az érték sokféle formában jelenik meg. De egy olasz vállalat számára, amely az autóipari és ipari egyenáramú motorok gyártására specializálódott, a Sumitomo (SHI) Demag sokkal több, mint egy gépszállító. A Sumitomo (SHI) Demag által az elmúlt két évtizedben folyamatosan nyújtott rokonság, tanácsadói támogatás és gyakorlati útmutatás felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult az Electro-Parts S.p.A. számára, amely 2002-ben egy saját, házon belüli öntőüzem beindításába kezdett. A motorok műanyag alkatrészeinek beszerzésében és beszerzésében szerzett nagy tapasztalatok felhasználásától az évi 30 millió precíziós alkatrész saját gyártásáig az olasz cég most új piacokra való behatolásának ambiciózus küldetésén dolgozik.

Az észak-olaszországi Bossolasco városában található Electro-Parts S.p.A. 20 éven keresztül az elsősorban az autóiparban használt egyenáramú motorok és fogaskerekek minőségi gyártójaként szerzett magának jó hírnevet. A századfordulón azonban az egyetlen külső beszállítóra való támaszkodás meghiúsíthatta volna a jövőbeli stratégiai ambíciókat. A vállalat jövőjének biztosítása érdekében Marco Falcone vezérigazgató óvatosan megkereste a Sumitomo (SHI) Demag jelenlegi olaszországi ügyvezető igazgatóját, Paolo Zirondolit, hogy vizsgálja meg egy saját öntőműhely létrehozásának lehetőségét.

Paolo tanácsai felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak. A Sumitomo (SHI) Demag támogatásával az Electro-Parts kidolgozott egy ütemtervet a precíziós alkatrészek házon belüli öntésének megvalósítására. A hidraulikus meghajtású gépekkel kezdődően a vállalat flottája ma 14 Sumitomo (SHI) Demag fröccsöntőgépből áll, köztük kilenc tisztán elektromos precíziós gépből, amelyek napi három műszakban dolgoznak, beleértve az éjszakai szellemműszakot is.

Marco Falcone vezérigazgató visszaemlékszik arra a sorsfordító pillanatra, amikor az Electro-Parts az alkatrészek gyártását alvállalkozásba adta, és a fröccsöntést házon belülre hozta, és elismerően nyilatkozik a folyamatos tanácsadói támogatásról és a "teljes megoldás" megközelítésről. "A Sumitomo (SHI) Demag támogatása a projekt elindításában felbecsülhetetlen értékű volt. A kezdetben kialakult kapcsolat kölcsönösen előnyös volt. Kivételes partnerek voltak, ugyanolyan affinitást éreztek az üzleti stratégiánk iránt, és biztosítékot nyújtottak arra, hogy a berendezés 100 százalékban megbízható és megfelelő az általunk javasolt stratégiához. Támogattak bennünket a váltás során, hogy az alkatrészek beszerzésével szerzett közvetett formázási tapasztalatainkat a saját közvetlen formázási folyamatunk kifejlesztésére alkalmazzuk. Az Electro-Parts egy olyan létesítményt indított el, amely lehetővé tette számunkra, hogy az első naptól kezdve az új megközelítéssel kapcsolatban megőrizzük a termelési kapacitás, a költségek és a minőség ellenőrzését. A két vállalatunk közötti szinergia állandó volt. A kölcsönös bizalom révén a Sumitomo (SHI) Demag Italy csapata segített nekünk ambícióink gyors megvalósításában."

2002 óta az Electro-Parts üzem ötször bővült, felszereléssel bővült, ISO 16949:2002 tanúsítványt kapott, és külön szerelő és elektronikai K+F&D központokat hozott létre.

A precíziós öntés mesterei

A ma mintegy 280 főt foglalkoztató Electro-Parts, amelyből 180 főt Olaszországban és 100 főt Romániában foglalkoztat, mozgó alkatrészek, egyenáramú és kefe nélküli motorok széles választékát gyártja és szereli össze, amelyeket gépjárművek tetőszerkezetében, elektromos ablakoknál, valamint rögzítőfékeknél, ülésbeállításoknál, automata csomagtartó nyitó- és zárómechanizmusoknál és hűtőventilátoroknál használnak. Minden egyes tömegformázott alkatrészt a helyszínen 30 automata gyártósor egyikén szerelnek össze és végeznek EOL-tesztet.

Mivel a gyártósori összeszerelő robotok nem tolerálják a változókat, a formázás ismételhetősége és pontossága minden egyes alkatrész esetében kritikus fontosságú, jegyzi meg Paolo. Ez az egyik legfontosabb indok, amiért az Electro-Parts 2009-ben telepítette az első IntElect Smart teljesen elektromos gépet, amelyet a helyi ügynök, Roberto Sallemi úr elkötelezettségének és elkötelezettségének köszönhetően vezettek be, hogy évek óta együtt a Sumitomo Demag olasz csapata gondoskodik az Ügyfélről. Azóta a vállalat kizárólag tisztán elektromos fröccsöntőgépekkel bővítette gépparkját, kezdetben az IntElect Smart sorozattal, majd az IntElect2-vel. A legújabb IntElect2 sorozatból kettőt 2021 júliusában telepítettek.

Mivel az autóipari alkalmazások nagyobb méretstabilitást igényelnek, az Electro-Parts túlnyomórészt poliamidot, anyagokat és egyéb biztonsági és szálerősítésű alkatrészeket használ. A fröccsöntési nyomás szabályozása és a folyamat optimalizálása alapvető fontosságú a formázhatóság szempontjából.

Paolo elmagyarázza: "Az olyan iparágakban, ahol a pontosság a legfontosabb, az elektromos hajtások és a digitális vezérlés kombinációja kiszámítható és pontos műveletté teheti a fröccsöntést. A párhuzamos mozgások eredményeként az Electro-Parts 15%-os termelékenységnövekedést jelentett az új IntElect gépein a hidraulikus gépeikhez képest." A kevesebb hiba és az ezt követő kevesebb anyaghulladék szintén döntő tényező volt a teljesen elektromos gépekre való teljes átállásban. Az alkatrészek magas műszaki követelményei és tulajdonságai miatt az Electro-Parts nem tudja újrafelhasználni és újrahasznosítani a selejtet.

Tekintettel a jelenlegi anyagköltségekre és ellátási kihívásokra, minden műanyaggranulátumot alkatrésszé kell alakítani, nem pedig elpazarolni. Az évente 200 tonna anyagot feldolgozó IntElect gépek ezt a kritikus kihívást, valamint más fenntarthatósági programokat is kezelnek, beleértve az energiafogyasztást, a vízfelhasználást és a zajkibocsátást a munkaerő jólétének biztosítása érdekében.

"Az IntElect gépek lehetővé teszik a fröccsöntők számára, hogy sokkal közelebb kerüljenek az alacsony súlyhatárokhoz, nagyobb pontossággal, következésképpen kevesebb hibával és alacsonyabb selejtaránnyal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs szükség további minőség-ellenőrzésre vagy kapcsolódó költségekre. Egyszerűen fogalmazva, minden IntElect gép első osztályú minőségű alkatrészeket készít, újra és újra" - teszi hozzá Paolo.

Luca Avataneo, aki az első naptól kezdve az olasz vállalat teljes formázó műhelyét irányítja, megjegyzi: "Naponta kétszer-háromszor cseréljük a szerszámokat, és technikailag nagyon igényes polimereket dolgozunk fel, többek között üvegszál-erősítésű poliamidokat, önkioltó anyagokat, PBT-t, PPA-t és még sok mást. Következésképpen minden gépnek könnyen és gyorsan átállíthatónak, reaktívnak, rugalmasnak, megbízhatónak és nagy teljesítményűnek kell lennie."

Fenntartható és intelligensebb

A Sumitomo (SHI) Demag közvetlen hajtásai - amelyeket a japán anyavállalat saját fejlesztésű - egy másik, az Electro-Parts által nagyra értékelt tulajdonság. A nagy nyomatékú motor, amelyet kizárólag a fröccsöntési folyamathoz terveztek és építettek a mozgásvezérlés iránt valóban elkötelezett szakértők, reaktív és csökkenti a tehetetlenségi kockázatot. Paolo elmagyarázza: "A Sumitomo (SHI) Demag egyedülálló abban, hogy nem használunk hagyományos motorokat. Ennek oka - a fröccsöntés nem egyszerűen szabványos folyamat. Nagy sebességű, nagyon gyors gyorsítással és fékezéssel. Ahelyett, hogy a hagyományos közvetett technológiában használt további alkatrészek miatt hatékonyságveszteséget szenvednénk el, a mi motorjaink közvetlenül a tengelyhez kapcsolódnak. Ez nagyobb befecskendezési teljesítményt és dinamikusabb reakciót eredményez. Ennek eredményeként a fröccsöntők bizonyos körülmények között 70 százalékot meghaladó energiamegtakarítást és még gyorsabb ciklusidőt érhetnek el a hagyományos fröccsöntéshez képest."

Az Electro-Parts IntElect gépek mindegyike fel van szerelve a Sumitomo (SHI) Demag szabadalmaztatott activeFlowBalance rendszerével is. Ez az egyedülálló technológia biztosítja a formaszerszám üregeinek teljes kitöltését, az Electro-Partsnál egytől nyolc üregig terjedően. Luca, mint a gépek főfelügyelője, elmagyarázza: "Az activeFlowBalance funkció az olvadéknak a hordó belsejében történő összenyomását használja a nyomás stabilizálására, aminek eredményeként a részben kitöltött üregeket a táguló olvadék tölti ki. Ez azt jelenti, hogy minden üregre azonos nyomás jut, így elkerülhető a villanás és a hiányos kitöltés. Ennek automatikus elvégzése időt takarít meg, mivel lehetővé teszi, hogy az összetett befecskendezési profilokat kevesebb mint egy perc alatt, minimális ráfordítással hozzám vagy más műszaki személyzethez tartozó munkatársakhoz fordulva hozzák létre."

erősíti meg Paolo: "Az activeFlowBalance számos olyan problémát kiküszöböl, amelyek a fröccsöntési folyamat során alakzavaros alkatrészeket okozhatnak, aláásva ezzel a termelékenységet és a nyereséget. A technológia használatával a selejt akár 40%-kal is csökkenthető."

Egy másik egyedülálló IntElect funkció - az activeProtect - biztosítja, hogy a leeső alkatrészek biztonságosan kidobódjanak a nyitási és zárási folyamat során, megvédve ezzel a szerszámot a sérülésektől. Paolo tisztázza: "A billenőkaros rendszer láncszemén lévő kiegészítő érzékelő ellenőrzi és méri a teljes löket során a szorítómozgásra ható erőket. Ha az érzékelő észleli, hogy a pozíció vagy az erők eltértek a beállított paraméterektől és a kapcsolódó tűréshatároktól, azonnal reagál."

A szerszámok további védelme érdekében az activeProtect a nyitóhúzásokat is felügyeli. Ez segít biztosítani, hogy a mechanikus szerszámelemek, például a csapok védve legyenek a sérülésektől.

A teljes csomag

Az összes berendezés biztosítása, beleértve a hűtőrendszereket és a perifériákat, valamint a tanácsadási támogatás, a képzés és a folyamatoptimalizálási útmutatás az első naptól kezdve új stratégiai útra terelte az Electro-Partsot, amelyet magabiztosan követ. Marco vezérigazgató megjegyzései: "Miután korábban alvállalkozókra támaszkodtunk az alkatrészek szállítása során, most már rendelkezünk a formázási érzékkel és kapacitással ahhoz, hogy fontolóra vegyük a termelés bővítését, hogy összeszerelt precíziós motorokat szállíthassunk új piacokra."

Marco izgatottan tekint a jövőbeli kilátások elé: "A Luca által irányított Sumitomo (SHI) Demag gépekkel teljesen felszerelt, rendkívül hatékony öntőműhelyünkben a precíziós alkatrészek precíziós fröccsöntése során szerzett széleskörű tapasztalat a szigorú minőségi előírásoknak megfelelően új gyártási forgatókönyvek felé nyitotta meg az elménket. Beleértve a szolgáltatásaink alvállalkozásba adását más OEM-gyártók számára történő, nagy igényű alkatrészek gyártására. Ennek a pontnak az elérése a Sumitomo (SHI) Demag rendületlen támogatásának köszönhetően vált még inkább megvalósíthatóvá. Ez egy technológiai és csapatmunka volt."