A Sumitomo (SHI) Demag bővíti saját márkájú robotok kínálatát

A kifejezetten fröccsöntőgépekhez tervezett Sumitomo (SHI) Demag a K 2022 kiállításon bemutatja, hogyan gyorsítja fel házon belüli automatizálási platformját, és számos koncepciót, köztük egy új, speciális kinematikával rendelkező 6 tengelyes rendszert mutat be. Mindezt úgy tervezték, hogy megfeleljen a különböző műanyag-feldolgozási környezeteknek és az ügyfélspecifikus követelményeknek.

Jürgen Schulze, az automatizálási üzletfejlesztési igazgató, aki intenzíven összpontosít az egyes ügyfél- és iparági csoportok funkcionális robotikai követelményeire, elmagyarázza, hogyan elemzi a vállalat továbbra is az ügyfelek igényeit, és hogyan hajtja előre a költséghatékony gyártási megoldások házon belüli fejlesztését. "A jelenlegi és jövőbeli vevői igények technológiai fejlesztéseink minden aspektusában a középpontban állnak. Ennek eredménye a vállalat gépfejlesztéseihez igazított innovatív új robotikai és automatizálási rendszerek portfóliója. Mindezek nagy szakértelemmel rendelkező és nagy múltú technológiai partnerekkel együttműködve valósulnak meg."

A vállalat három pilléren nyugvó automatizálási stratégiáját meghatározva Schulze megerősíti, hogy továbbra is az "Easy Automation" - a kompakt gyártási alapterületű, könnyen kezelhető, szabványosított gyártási megoldás - áll a középpontban. A "Customised Automation" a komplex és termékspecifikusabb alkalmazások robotikáját határolja körül. Az "Ipari megoldások" pedig a kifejezetten a nagyobb sebességű csomagolási és orvosi alkalmazásokhoz kifejlesztett automatizálási koncepciókat foglalja magában.

A K 2022 kiállításon a Sumitomo (SHI) Demag standján (15. csarnok, D12) három SAM koncepció lesz látható.

 

A SAM-S premierje

 

Az "Egyszerű automatizálás" bemutatója a SAM-C robot, amely egy 75 tonnás IntElect gépbe integrálva egy DEHNguard ACI elektronikai alkalmazást gyárt.

Két további kiállítási tárgy emeli ki a vállalat "testreszabott automatizálási" kompetenciáját. Az IMD Wallbox kiállításon egy 5 tengelyes lineáris robot SD 22x látható egy IntElect 220-as gépen, ami hangsúlyozza a Sumitomo (SHI) Demag és a Sepro sikeres és hosszú távú partnerségét. Az idei stand legnagyobb attrakciója azonban várhatóan a vállalat új, saját fejlesztésű, Sumitomo hajtástechnológiát használó 6 tengelyes robotjának első globális bemutatója lesz. A leleplezésre a vállalat kiemelkedő LSR-kiállításán kerül sor, ahol egy LSR SMARTcap gyártását mutatják be egy IntElect 180-as gépen. 

A SAM-S (Scara) a vállalat által 2021-ben bevezetett SAM-C (Cartesian) házon belüli termékcsaládra épül, és ismét újradefiniálja a cég robotikai kompetenciáját és a jövőbe mutató automatizálási lehetőségeket, állítja a szakértő. 

Az új SAM-S egy 6 tengelyes hibrid robot, amely Scara mechanikából és lineáris robotokból áll. A jelenleg tervezett két hasznos teherbírású (12 kg és 25 kg) SAM-S sorozat alkalmas olyan alkalmazásokhoz, ahol a lineáris robotot túl rugalmatlannak, az ipari robotokat viszont túl bonyolultnak tartják a kezelők számára. A jelenleg 130 és 1000 tonna közötti záróerő-tartományú fröccsöntőgépekhez méretezett alaprobot öt szervo tengelyből áll, amely opcionálisan egy hatodik tengellyel bővíthető.

 

Nagy munkaterület

 

Az LSR alkalmazáson kiállított SAM-S három legfontosabb jellemzőjét mutatja be: a speciális kinematikának köszönhető nagy munkaterületet, az integrált működést és a Sumitomo hajtástechnológiát alkalmazó különleges kialakítást. Schulze bővíti: "A SAM-C sorozat vezérlési és működési filozófiája is ezekből a fejlesztésekből származik, így biztosítva a fröccsöntőgépbe való teljes integrációt. A SAM-S másik különlegessége a Sumitomo robotváltók használata. Ezek nagy pontossága különösen előnyös a hibrid kinematika esetében."

Az eredmény egy olyan egyedi konstrukció, amelyet a vállalat robotikai kompetenciája támaszt alá, és amelyet a vállalat saját hajtástechnológiája tesz teljessé.

Ez a bemutató egy perifériás vezérlőberendezést is bemutat - a SAMControlt. Lehetővé teszi több folyamatlépés egyszerű integrálását. A vezérlési koncepció ugyanazt a fröccsöntőgépet és robotikai hardvert és szoftvert használja, így minden, még a "myConnect" révén történő távkarbantartás és a további feldolgozási lépések is integrálhatók. Az LSR bemutató például magában foglalja a szállítást, a tesztelést és még egy SAMSign lézeres jelölőrendszer teljes integrációját is.

Az alkatrészek nyomon követhetősége érdekében az LSR-alkatrészeket a legújabb lézertechnológia segítségével "hideg" DMC-jelöléssel látják el. "Ezzel a rendszertechnológiával egy zökkenőmentes gyártási folyamatot alakítunk ki, beleértve az eltávolítást, a szétválasztást, a tesztelést, a jelölést és a szortírozást. A teljes rendszert a kompakt helyigény, a jó üzemi hozzáférhetőség és az egyszerű robotkezelés jellemzi" - magyarázza Schulze.

A zökkenőmentes folyamat hátterében a Sumitomo (SHI) Demag "egyablakos vásárlás" koncepciója áll, amelynek értelmében minden technológia és támogató szolgáltatás egyetlen forrásból biztosítható. Schulze megerősíti: "Kiváló minőségű és adaptív robottechnológiát kínálunk a fröccsöntő gépeinkkel együtt, szabványosított megoldásokként, vonzó ár/teljesítmény arányban, beleértve a CE-megfelelőséget is."

A SAM automatizálási platformon belül további modulokat terveznek, bár a SAM-C és SAM-S sorozat továbbfejlesztése prioritást élvez.

 

A SAM-C sorozat hivatalos értékesítési bevezetése

 

A SAM-C tavalyi bemutatása után a K 2022-es év jelenti az egyszerű kezelési feladatokra tervezett sorozat hivatalos értékesítési bevezetését. E robotcsalád, különösen az "Easy Automation" "handle&place" SAM-C3 képességeinek bemutatására az ONI (10. csarnok, F45 stand) egy IntElect 75-ös gépen fogja bemutatni egy hagyományos, PC-ből készült sörösüveg gyártását egyetlen szerszámmal.

A "handle&box"  a vállalat következő fejlesztési fázisa a szabványosított automatizálási megoldások terén. A Sumitomo (SHI) Demag fő standján egy IntElect75 egy SAM-C5-össel, beleértve egy szintén saját fejlesztésű tároló- és szállítórendszert is, látható. Egy DEHNguard ACI túlfeszültség-megszakító alkatrészeinek gyártása egy négy üregű szerszámon, a vállalat Act! Sustainably elveinek megfelelően a vásár ideje alatt gyártott összes alkatrészt a megrendelőnek küldik el a gyártásban való felhasználásra.

Mindkét SAM-C kiállítási tárgy jól példázza az elérhető tömörséget, alacsony rendszermagasságot és egységes működést, jegyzi meg Schulze.

A "fogantyú&box" koncepció egy másik hasznos tulajdonságát felvázolva Schulze részletezi, hogy a szerszámfüggő pufferrendszer választható robot eltávolításával vagy anélkül. A szintén saját fejlesztésű, szabványosított ipari konténerekhez (KLT kis teherhordók) tervezett szállítószalag-technológiára utalva Schulze megerősíti, hogy a  "handle&box"  ilyen jellegű megoldásai különösen  alkalmasak a 75 és 280 tonna közötti záróerő-tartományba tartozó fröccsöntőgépekhez. "Így ez egy vonzó automatizálási koncepció, amely számos ügyfél igényeit kielégíti" - mondja az Automation BD igazgatója.