A Sumitomo (SHI) Demag nagysebességű kivonással, ultra-rövid alakítási "Med-Cup" eljárással, K 2022-ben

A K 2022 kiállításon (15. csarnok, D22) a Sumitomo (SHI) Demag ismét bemutatja orvosi ágazati szakértelmét. Ezúttal egy hibrid nagysebességű El-Exis SP 420-at vet be. A Zubler Handling AG-vel és az Otto-Hofstetter AG-vel együttműködve a közös "Med Cup" projekt a legnagyobb pontossággal gyárt 30 ml-es gyógyszeradagoló poharakat PP-ből. Anatol Sattel, a Medical üzletfejlesztési igazgatója úgy jellemzi a kiállított terméket, mint a bevált géptechnológia és a legfejlettebb berendezések és gyártási technikák alkalmazásának tökéletes szinergiáját.

Az ambiciózus projekt koncepciója a legmagasabb energiahatékonyságot kívánta ötvözni az anyagfelhasználás optimalizálásával és a legmagasabb minőség fenntartásával. Kevesebb anyag felhasználásával a szerszám gyorsabban lehűl. Így a befecskendezett anyag gyorsabban megszilárdul, és a gyártási ciklus gyorsabban és gyakrabban ismételhető. Az eredmény egy ultra-rövid formázási folyamat nagy sebességű kivonással kombinálva. Az eredmény 48 kiváló minőségű gyógyszeradagoló pohár három másodperc alatti kioldása és elemzése.

 

Egy gép, 432 millió alkatrész évente

 

A hatalmas gyártási sebességet szemléltetve a Sattel felkiált, hogy a Zubler Handling integrált intelligens rakodórendszerének és a Pagés által szállított négytengelyes pick-and-place robotnak a kombinációjával a gyártási sebesség elérheti az 57 600 poharat óránként "A 48-szoros alkalmazás körülbelül 25,5 négyzetméteres telepítési területet igényel, és évente körülbelül 432 millió alkatrészt gyárt. Ehhez képest egy 16-szoros alkalmazás, amely 151 millió alkatrészt szállít, 15,5 négyzetméter alapterületet foglal el. A termelési teljesítmény háromszorosa a kisebb egység termelésének, a gép alapterülete mégis kevesebb mint kétszer akkora.

Az Otto-Hofstetter szállítja a 48 üregű szerszámot. A tökéletesen kiegyensúlyozott forrócsatorna egyedileg fűtött és szabályozható fúvókacsúcsokkal van felszerelve. Ez lehetővé teszi, hogy a kb. 70 grammos lövedéktömegű csésze befecskendezése nyitott fúvókákon (point gate) keresztül, központilag történjen. A 29 vízhűtőkörből álló, nagy hatékonyságú, termikusan kiegyensúlyozott hűtőrendszer garantálja a szerszám hőstabilitását. Stabil kialakítása lehetővé teszi a biztonságos és folyamatos használatot a gyártás során. A szerszámot többek között úgy tervezték, hogy a fröccsöntött alkatrészeket elölről lehessen eltávolítani, ami nagyon egyszerűvé teszi a szervizelést.

 

Gyors minőségellenőrzés

 

A termékminőséget a Zubler Handling által telepített 100%-os inline ellenőrző rendszer tartja fenn. A nagysebességű kitermelő tengely mentén elhelyezett intelligens, nagy felbontású látókamerákból áll. A 7,5 milliméter/másodperc kihúzási sebesség mellett a kamerák tizenkét milliszekundumonként készítenek egy képet, összesen 96 képet feldolgozva. Minden egyes képen 0,05 milliméteres pontossággal történik az anomáliák felismerése és a méretek mérése. "A folyamat végén minden egyes pohár minőségét, a tökéleteset és a nem megfelelőt azonosítják és elkülönítik" - magyarázza Sattel.

Kivétel után a csészéket egy 2 x 48 rekesszel felszerelt kerek asztalra rakják. Amint a kerekasztal teljesen be van pakolva, a következő pozícióba mozog, ahol az üregek halmozása a pick & place robot segítségével történik. A robot egyszerre nyolc kupacot képes kezelni, és azokat egyenként jó vagy rossz héjakra válogatja.

 

Mérhetően fenntarthatóbb és energiatakarékosabb

 

Az El-Exis SP 420 különösen alkalmas nagy sebességű alkalmazásokhoz. Két másodpercnél rövidebb ciklusidőre képes, a  nyitó- és záróoldal sebessége azt jelenti, hogy az El-Exis SP továbbra is a leggyorsabb fröccsöntőgép-sorozat a piacon.

A hidraulikus akkumulátor a fő oka a gép rövid ciklusidejének és az 1000 mm/s-os fröccsöntési sebességnek. Ennek eredményeképpen a feldolgozók még vékonyabb és könnyebb darabokat tudnak gyártani, ami a nyersanyagfelhasználás, a hulladék és a szállítási költségek jelentős csökkenését eredményezi. Az, hogy az akkumulátortöltést a pontos fröccsöntési folyamathoz szükséges fröccsöntési nyomáshoz lehet igazítani, nemcsak az energiafelhasználást csökkenti, hanem az alkatrészek kopását is.

Az El-Exis SP feldolgozási ciklusideje nem csak rövidebb, mint a konkurens technológiáké, de hibrid kialakítása mérhető energiahatékonysági és fenntarthatósági előnyt is kínál. Ez egy erőteljes és ökológiai kombináció, jelenti a Sattel.

Tekintettel a vállalat Act! Sustainably szlogenje alapján a csoport és minden jövőbeli termékfejlesztés teljes mértékben a környezeti hatások csökkentésére összpontosít. Az El-Exis SP termékcsalád illeszkedik ebbe az ökológiai elkötelezettségbe, amivel a Sumitomo (SHI) Demag kijelenti, hogy minden jövőbeli újítás, gép és berendezés mostantól teljes mértékben ezt a vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) küldetést szem előtt tartva készül.